Dýňové lívanečky zpět

Ingredience (cca 20 lívanečků o průměru 8 cm):
hladká mouka250 gkypřící prášek do pečiva3 lžičkycukr (nemusí být)3 lžíce
sůl špetkamletá skořice2 lžičky*dýňové koření1 lžička
mléko400 ml**dýňové pyré150 gvejce2 ks
máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé30 g
hladká mouka 250 g, kypřící prášek do pečiva 3 lžičky, cukr (nemusí být) 3 lžíce, sůl špetka, mletá skořice 2 lžičky, *dýňové koření 1 lžička, mléko 400 ml, **dýňové pyré 150 g, vejce 2 ks, máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé 30 g

Příprava

Připadá mi, že poslední dobou peču jen bábovky a palačinky, tak jsem pro změnu upekla lívanečky... ale zato dýňové! Voňavé po spoustě koření, nadýchané a vláčné. Perfektní polité javorovým sirupem, nebo taky s čokoládou a se skořicovým máslem (stačí vyšlehat změklé máslo s trochou moučkového cukru a mletou skořicí). Jenom mě mrzelo, že se ta zářivě oranžová barva těsta ztratila během pečení, to by byl teprve podzim na talíři jak vyšitý.

PS: Halloween doma neslavíme, ale hrát si v kuchyni mě baví při jakékoliv příležitosti, proto ty "strašidelně" zdobené lívanečky dole na fotce. Použila jsem arašídové máslo s čokoládou, jen jsem ho lehce rozehřála v mikrovlnce a dala do sáčku s ustřiženou špičkou. Každopádně hádám, že jak děti povyrostou, nějaké halloweenské řádění nás asi nemine, koneckonců dýně s nimi vydlabáváme už teď a je to fajn tradice. 

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, sůl, skořici a dýňové koření, zvlášť prošleháme mléko s dýňovým pyré, vajíčkem a máslem a přilijeme k sypké směsi. Metličkou rychle vymícháme těsto.

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

Poznámka: 

*Tzv. dýňové koření je obvykle směs skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku, nového koření a kardamomu. Můžete si ho koupit nebo namíchat sami (zhruba půl lžičky od každého koření vyjma skořice, té dejte lžičky dvě).

**Příprava dýňového pyré je jednoduchá. Dýni Hokkaidó rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na klínky. Ty lehce potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme.

2019-11-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostpodzim
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI