Dýňový perník zpět

Ingredience:
špaldová mouka230 gnastrouhaná dýně Hokkaido200 gtekutý med100 g
vejce2 ksrozpuštěné máslo130 gvlašské ořechy100 g
prášek do pečiva1 kskakao (nemusí být)1 lžíce
Perníkové koření:
skořice1 lžičkahřebíček5 ksnové koření3 kuličky
badyán1/2 ks
Krém:
mascarpone200 g*tvaroh z vaničky200 gcukr2 lžíce
vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové extraktu1/2 ks
špaldová mouka 230 g, nastrouhaná dýně Hokkaido 200 g, tekutý med 100 g, vejce 2 ks, rozpuštěné máslo 130 g, vlašské ořechy 100 g, prášek do pečiva 1 ks, kakao (nemusí být) 1 lžíce, skořice 1 lžička, hřebíček 5 ks, nové koření 3 kuličky, badyán 1/2 ks, mascarpone 200 g, *tvaroh z vaničky 200 g, cukr 2 lžíce, vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové extraktu 1/2 ks

Příprava

...vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo…

Začněte perníkovým kořením. Ve hmoždíři všechno koření utlučte na jemný prášek a přidejte lžičku skořice.

Připravte si dvě mísy. Do jedné vsypte mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Dobře promíchejte. Do druhé nastrouhejte dýni (na hrubší nudličky) a přidejte vejce. V hrníčku rozpusťte máslo. Pokud váš med není úplně tekutý, přidejte ho k rozpuštěnému teplému máslu a promíchejte, ať se med v teple rozpustí. Vlijte do mísy k dýni a směs promíchejte.

K dýňové směsi přisypte moučnou směs, nasekané ořechy a umíchejte těsto.

Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170°C. Já perník pekla v nízké koláčové formě asi 20 minut. Pokud ho nalijete do vyšší formy, doba pečení se prodlouží. Zkoušejte špejlí. Hotový perník nechte vychladnout.

Mezitím co chladne, si připravte krém. Prošlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a přidejte vyškrabaná semínka z půlky vanilkového lusku.

Vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo.

Užijte si krásný podzim!

2019-09-20 Dezerty

Poznámka

*Protože je některý tvaroh sušší a některý zase hodně řídký, podle potřeby do krému přidejte mléko. Pokud použijete tvaroh z vaničky, konzistence bude nejspíše ideální. Pokud použijete tvaroh, který je balený jako máslo, budete asi muset krém naředit troškou mléka. Asi tak 50ml bude stačit.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI