Extra nugátový cheesecake s lískovými oříšky zpět

Korpus:
bezlepkové piškoty120 glískové oříšky50 gkakao holandského typu25 g
máslo50 g
Náplň + poleva:
mascarpone500 gpolotučný tvaroh500 gvejce2 ks
pohanková mouka4 lžícenugát (nebo kvalitní nugátová čokoláda)200 g33% smetana + 150 ml 33% smetana150 ml
hořká čokoláda min. 70%200 glískové oříšky100 g
bezlepkové piškoty 120 g, lískové oříšky 50 g, kakao holandského typu 25 g, máslo 50 g, mascarpone 500 g, polotučný tvaroh 500 g, vejce 2 ks, pohanková mouka 4 lžíce, nugát (nebo kvalitní nugátová čokoláda) 200 g, 33% smetana + 150 ml 33% smetana 150 ml, hořká čokoláda min. 70% 200 g, lískové oříšky 100 g

Příprava

Poslední dobou jsem samý cheesecake. Jsou jednoduché, vděčné, dá se vymýšlet nekonečně mnoho příchutí a vlastně se jejich výrobou do jisté míry i živím. Pečení se stalo mojí každodenní pracovní náplní a tak se už málokdy dostanu k pečení doma. Tento extra nugátový cheesecake byl nutnou výjimkou. Maminka slavila narozeniny. Zadání znělo jasně: nugát, oříšky a pěkně prosím bez lepku.

  1. Piškoty a lískové oříšky rozdrťte ve food procesoru spolu s kakaem a máslem. Vzniklou směs vmačkejte na dno dortové formy (předem vymazané máslem). Korpus předpečte po dobu cca 10 minut na 175°C.
  2. 150 ml smetany přiveďte k varu. Následně stáhněte z plotny a přidejte nakrájený nugát. Míchejte, dokud nevznikne hladká nugátová ganache. Nechte lehce vychladnout.
  3. Mascarpone, tvaroh, vejce a pohankovou mouku společně vyšlehejte. Poté přidejte nugátovou ganache a důkladně promíchejte. Hotovou náplň nalijte na předpečený, zchladlý piškotový korpus. Pečte na 175°C po dobu cca 30-40 minut. Upečený cheesecake se uvnitř stále třese jakoby byl nedopečený. Nicméně nesmí být tekutý příliš – v takovém případě teplotu snižte a ještě chvíli cheesecake pečte.
  4. Druhých 150 ml smetany také přiveďte k varu. Tenkorát do horké smetany vmíchejte hořkou čokoládu a vytvořte čokoládovou ganache.
  5. Ganache nalijte na hotový, opět lehce zchladlý cheesecake a posypte nasekanými lískovými oříšky.
  6. Cheesecake nechte přes noc ztuhnout v lednici.

TIP: Pokud máte rádi hodně sladké, můžete do náplně přidat i trochu cukru. Případně více nugátu.

TIP: V případě „lepkové“ verze zvolte máslové sušenky a do náplně hladkou mouku.

2016-03-08 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI