Františkovy koláčky zpět

Ingredience na cukroví:
hladká mouka (00)200 gtuk (Stela)200 gmleté mandle100 g
cukr moučka100 gkvalitní holandské kakao30 g
Ingredience na nugátový krém:
vejce3 kskrystalový cukr280 gztužený tuk125 g
rum2 clmáslo750 gnugát400 g
Ingredience na čokoládovou polevu:
čokoláda na vaření130 gztužený tuk120 g
hladká mouka (00) 200 g, tuk (Stela) 200 g, mleté mandle 100 g, cukr moučka 100 g, kvalitní holandské kakao 30 g, vejce 3 ks, krystalový cukr 280 g, ztužený tuk 125 g, rum 2 cl, máslo 750 g, nugát 400 g, čokoláda na vaření 130 g, ztužený tuk 120 g

Příprava

Recept znám jako rodinný. Moje máma jej pekla každý rok a já se na něj vždy moc těšila. Mám však alergii na vlašské ořechy, tudíž mi je pekla s mandlemi. Mezi námi, mám je stejně ze všech ořechů nejraději. Krém, který v těchto koláčkách je jsem si vylepšila o nugát - klasický z cukrárny. Budete mít nebe v hubě - zaručeně.

Příprava cukroví: 

Mouku, cukr a kakao prosejeme do mísy. Přidáme ořechy a zamícháme (stačí rukou). Poté přidáme změklý, nakrájený tuk a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe přes noc jej nechávám odpočinout, když nemám čas tak dlouho čekat, nechávám jej minimálně 2 hodiny v lednici. Druhý den, po vytažení z lednice, jej nechávám aspoň půl hodinky při pokojové teplotě. Poté ukrajuji část těsta a vyvaluji přes silnější igelit (nelepí se to) na cca 2 mm tloušťku. Vykrajuji kolečka, pokládám na plech, který mám vyložený pečícím papírem (2 ks na sobě, spodek těsta se tak nespálí). Trouba vyhřátá na 160 C a max 8 minut. Po vytažení z trouby cukroví hned sundávám na pečícím papíře z plechu na zem. Po vychlazení plním krémem, nechám zatuhnout a vrchní část namáčím v čokoládě a zdobím čímkoliv, může být i mandle či vlašský ořech. 

Příprava krému: 

Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Nad parou zahříváme a občas prošleháme metličkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká. 
Odstavíme z vodní lázně a přidáme nakrájený tuk a rum a za občasného míchání necháme vychladnout. Stejným postupem vodní lázně nechám rozpustit nugát. Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs, do které jsme přimíchali nugát. Vyšleháme na hladký krém. Krému je hodně, můžete jej použít do jakéhokoliv cukroví případně zamrazit. 

Příprava čokoládové polevy: 

Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít! Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné, ne příliš teplé polevy ( 25-30 C). 

2015-12-07 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství připravíce cca 60 ks koláčků.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI