Galatopita zpět

Ingredience:
plnotučné mléko1,5 lkrupicový cukr150 gmáslo100 g
semolinová mouka220 gvajíčka4 ksvanilkový extrakt1 lžíce
skořicový cukr na pocukrování
plnotučné mléko 1,5 l, krupicový cukr 150 g, máslo 100 g, semolinová mouka 220 g, vajíčka 4 ks, vanilkový extrakt 1 lžíce, skořicový cukr na pocukrování

Příprava

Tenhle koláč je ta nejdokonalejší řecká sladkost, co existuje. Dobře, Řekové do něj dávají až dvakrát tolik cukru co já, ale to je popsáno v postupu, kdy ochutnat a kdyžtak i přisladit.

Jak galatopita chutná? Připomíná mi něco mezi vanilkovým pudinkem a krupicovou kaší. A je naprosto boží. Zkuste a uvidíte.

Galatopita je dobrá jen tak, ale zkuste ji i s ovocem nebo čokoládovou zmrzkou.

Mléko nalijte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Přidejte máslo, cukr a nakonec pomalinku přisypávejte semolinu. Když ji nasypete rychle, udělají se žmolky. Podařilo se mi to, i když jsem přisypávala pomalu, ale hned jsem hrnec stáhla z ohně a smě párkrát projela tyčovým mixérem a bylo to zachráněné.

Za stálého míchání přiveďte pomalinku k varu. Míchejte a směs začne postupně houstnout. Je to podobné, jako když se vaří pudink. V tuto chvíli můžete ochutnat, a kdyžtak si ještě přisladit podle vlastní chuti.

Směs nechte vychladnout tak, abyste v ní udrželi prst. Nechte chladnout pod pokličkou nebo potravinovou fólií, ať se na ní neudělá škraloup, občas promíchejte.

Vejce rozklepněte do hrnku, promíchejte a přilijte do hrnce. Přilijte i lžíci vanilkového extraktu a vše dobře promíchejte. 

Vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte na 180°C přibližně 1 hodinu Hotový koláč nechte vychladnout a posypejte ho moučkovým cukrem se skořicí.

2017-10-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI