Galetky s mákem a švestkami zpět

Těsto:
máslo100 gcukr moučka50 gžloutek1 ks
sůl špetkahladká mouka200 gvoda2 lžíce
Náplň:
mletý mák150 gmléko220 mlrybízová marmeláda nebo povidla60 g
skořice1 lžičkaperníkové koření1 lžičkacukr70 g
šťáva z 1/2 citronu dle chutišvestky dle potřebytřtinový cukr2 lžíce
máslo 100 g, cukr moučka 50 g, žloutek 1 ks, sůl špetka, hladká mouka 200 g, voda 2 lžíce, mletý mák 150 g, mléko 220 ml, rybízová marmeláda nebo povidla 60 g, skořice 1 lžička, perníkové koření 1 lžička, cukr 70 g, šťáva z 1/2 citronu dle chuti, švestky dle potřeby, třtinový cukr 2 lžíce

Příprava

Miluju švestky jen tak, miluju je i v moučníkách, jedinou podobu švestek, kterou nemusím, je slivovice (nadšenci prominou, ale tvrdý alkohol mě trochu obchází). Loni jsem pekla hlavně švestky s tvarohem, letos vyhrává mák. A tady přináším svůj recept na galetky s makovo-švestkovou nádivkou. Jsou velmi vláčné, připomínají kynuté koláče, ale proces je rychlejší, protože linecké těsto je umíchané za chviličku.

Těsto:
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžících přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Mezitím si uvaříme makovou náplň. 

Náplň:
Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme aspoň 10 minut do změknutí (tuhle část nepodceňujte, nastavte si klidně minutku, ale je potřeba mák opravdu rozvařit do měkka). Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu nebo povidla, skořici, perníkové koření, cukr moučku a citronovou šťávu. Necháme chladnout.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata. Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.

Makovou náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje.

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na 0,5 cm široké měsíčky. Vyskládáme na makovou náplň slupkou na bok. Švestky nakonec zlehka posypeme třtinovým cukrem. 

Okraje těsta přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy.  

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme zcela vychladlé.

2016-09-22 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI