Hot cross buns - velikonoční bochánky zpět

Bochánky:
hladká mouka500 gvlažné mléko200 mlvlažná voda50 ml
krupicový cukr60 gsůl1 lžičkasušené droždí nebo 1/2 balíčku čerstvého1 lžíce
rozpuštěné a zchladlé máslo50 grozšlehané vejce1 ksskořice1 lžička
perníkové koření1 lžičkapomeranč - kůra z něj1/2 ksnasekaná kandovaná pomerančová kůra50 g
rozinky50 g
Kříže:
hladká mouka4 lžícemoučkový cukr1 lžičkavoda5 - 6 lžic
Glazovaná poleva:
cukr2 lžícemeruňková marmeláda1 lžícevoda3 - 4 lžíce
hladká mouka 500 g, vlažné mléko 200 ml, vlažná voda 50 ml, krupicový cukr 60 g, sůl 1 lžička, sušené droždí nebo 1/2 balíčku čerstvého 1 lžíce, rozpuštěné a zchladlé máslo 50 g, rozšlehané vejce 1 ks, skořice 1 lžička, perníkové koření 1 lžička, pomeranč - kůra z něj 1/2 ks, nasekaná kandovaná pomerančová kůra 50 g, rozinky 50 g, hladká mouka 4 lžíce, moučkový cukr 1 lžička, voda 5 - 6 lžic, cukr 2 lžíce, meruňková marmeláda 1 lžíce, voda 3 - 4 lžíce

Příprava

Hot cross buns jsou tradiční britské velikonoční bochánky podávané na Velký pátek, v našich podmínkách podobné českým jidášům. Bochánky jsou nejlepší teplé nebo rozpečené a já osobně je mám nejradši s máslem, hodí se k nim ale také marmeláda nebo med. Toto sladké pečivo má dlouhou historii, kříž má symbolizovat ukřižování Ježíše.

V misce rozmícháme mléko, vodu a 1 lžíci cukru, přidáme droždí a přemístíme na teplé místo, kde ponecháme asi 20 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.

V jiné míse smícháme mouku, cukr, sůl, pomerančovou kůru a koření a přidáme rozinky a kandovanou kůru. V suché směsi vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vlijeme máslo, vejce a směs se vzešlým droždím. Všechny suroviny zpracujeme do těsta, které hněteme asi deset minut, dokud nebude pružné a přestane částečně lepit. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a lehce prohněteme. Poté z něj vytvarujeme 12 stejně velkých bochánků, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi půl hodiny na teplém místě kynout.

Myslete na to, že bochánky dále nakynou a proto mezi nimi nechte dostatečné rozestupy. Když bude potřeba, pečte je ve dvou dávkách.

Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si směs na ozdobné kříže. V misce smícháme hladkou mouku a cukru a postupně přidáváme vodu, až dostaneme hladkou a hustou pastu, kterou naplníme zdobící sáček s úzkou kulatou tryskou. Nožem uděláme do bochánků zářezy ve tvaru kříže, aby na povrchu hmota lépe držela. Zdobícím sáčkem stříkáme do zářezů úzké linie kříže. Bochánky pečeme v troubě asi 15 - 18 minut dokud nejsou na povrchu zlatavé.

Mezitím si připravíme glazuru na potření. V kastrůlku smícháme cukr s vodou a marmeládou a přivedeme k varu. Za stálého míchání sirup vaříme asi dvě minuty.

Upečené bochánky přemístíme chladnout na mřížku a ještě teplé je potřeme po celém povrchu připravenou cukrovou polevou.

2016-03-22 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI