Italské cantuccini zpět

Ingredience:
hladká mouka250 gcukr1/2 hrníčkuvejce2 ks
med1 lžícepečící prášek1 lžičkacitronová kůra1 lžička
mandle120 gamaretto1 lžícemandlová tresť (nemusí být)1/2 lžičky
hladká mouka 250 g, cukr 1/2 hrníčku, vejce 2 ks, med 1 lžíce, pečící prášek 1 lžička, citronová kůra 1 lžička, mandle 120 g, amaretto 1 lžíce, mandlová tresť (nemusí být) 1/2 lžičky

Příprava

Není to tak dlouho, co mě popadla pečící a vařící múza. Může za to pár momentů věnovaných vzpomínkám na naše letošní dovolené s nápadem, že všechno, co nám tam fakt chutnalo, zkusím doma uvařit nebo upéct. Takže americké bagely, telecí ossibuchi, tyhle cantuccini a další a další, ale ať nepředbíhám. Vlastně těma bagelama jsem právě předběhla...

Řekla bych, že všeobecně v Itálii jsou cantuccini (čti kantučíny) jedna z prvních věcí (no, dobře, po zmrzlině), na kterou narazíte. Nejprve jsem si říkala, co na tom ti Italové mají. Byly v každé kavárně, prodávaly se v každém obchodě, každý je nám nabízel... Netrvalo ale dlouho a skončili jsme v jedné italské domácnosti na večeři, kde nám dle očekávání tyhle sušenky nabídli, ovšem s griotkou. A v ten moment jsem těm zpropadeným sušenkám propadla! Samozřejmě, že jsme se domů vraceli s několika balíky cantuccini, které padly do pár dnů. Věděla jsem, že jsou v dostání i v Čechách, a to poměrně bez obtíží, jen ta cena mi přišla poněkud šílená. Vlastně ještě šílenější, když jsem si na ně našla recept. Za pár desítek minut se můžete cpát cantuccini k prasknutí. Tak pojďme na to... Mimochodem když jsem tyhle sušenky donesla na návštěvu ke Kocourovým rodičům, rozzářili se nad nimi se slovy "vánoční pumprnikle"! Tohle jsem teda slyšela prvně, ale dost možná, že Vy ne...

Předehřejte si troubu na 180°C a vše sypké si smíchejte v misce dohromady. V hrníčku rozšlehejte vidličkou vejce, přilijte je do sypké směsi, stejně jako med, amaretto, případně tresť. Tuto směs umíchejte v krásně ucelené těsto. Jakmile se tak zadaří, přidejte mandle a opět je dobře vpracujte. Z těsta udělejte dva válečky. Poměrně nízké, poměrně placaté. Berte v potaz, že nejspíš neodoláte namáčení v amarettu, tak ať se Vám do těch malých skleniček dobře vejdo.

Dejte je péct na cca 50 minut a poté je vyjměte z trouby, nechte cca 10 minut vychládnout a tyto válečky překrájejte na jednotlivé sušenky, cca 1 cm široké. Naskládejte je zpět na pečící papír a dejte ještě dopéct do trouby, na cca 10 - 15 minut. Jakmile začnou zlátnout, je čas začít rozlévat amaretto.

Je jedno, jaké použijete oříšky, je jedno, jestli máte citronovou nebo pomerančovou kúru, ale rozhodně není jedno, z kolika várek je budete péct, jedna je totiž málo.

2015-11-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI