Italský krémový dort zpět

Korpus:
podmáslí1 hrníčekpečící soda1 lžičkacukr1 necelý hrníček
máslo1/2 hrníčkuolej1/2 hrníčkuvanilkový extrakt1 lžička
vajíčka4 kshladká mouka2 hrníčkystrouhaný kokos1,5 hrníčku
pekanové ořechy1 hrníček
Krém:
sýrový krém - mascarpone, ricotta, philadephia...400 gmáslo1 necelý hrníčekmoučkový cukr1,5 hrníčku
vanilkový extrakt pár kapekpekanové ořechy1 hrníček
podmáslí 1 hrníček, pečící soda 1 lžička, cukr 1 necelý hrníček, máslo 1/2 hrníčku, olej 1/2 hrníčku, vanilkový extrakt 1 lžička, vajíčka 4 ks, hladká mouka 2 hrníčky, strouhaný kokos 1,5 hrníčku, pekanové ořechy 1 hrníček, sýrový krém - mascarpone, ricotta, philadephia... 400 g, máslo 1 necelý hrníček, moučkový cukr 1,5 hrníčku, vanilkový extrakt pár kapek, pekanové ořechy 1 hrníček

Příprava

Minulý měsíc jsem googlila, jak asi tak vypadá italský svatební dort (jo, i to se Vám v životě může stát. Že nedám dopustit na italskou kuchyni, to už na mých stránkách zřejmě šlo pochytit. O to větší šok jsem měla, že italský svatební dort je jen takové obyčejné krémové nic. Fakt jsem z toho byla zklamaná. Nicméně mi to několik dní nešlo z hlavy, až dospěla jsem k závěru, že to přece nemůže být jen tak. Našla jsem na něj nespočet receptů, vybrala ten nejtradičnější a pustila se do díla. A už když jsem dělala korpus, začínalo mi být jasné, k jaké křivdě došlo. Fakt nemám potřebu ochutnávat těsto, ale tohle vonělo tak, že jsem vzala lžíci a prostě ho otestovala! A když byl dort hotový? Zpropadení Italové, zase se nemýlili!!!

Opět začněte předehřátím trouby na 160 °C a vyložením dortové formy běžné velikosti pečícím papírem, boky formy vymažte. A máslo rovnou vyndejte z lednice, ať povolí, seč to jde.

Korpus: Smíchejte ve větší misce podmáslí se sodou a odložte směs bokem, ať může soda v klidu působit. Směs nabude, tak s tím počítejte :). V další míse smíchejte cukr, máslo, olej a po jednom přidávejte a zamíchávejte žloutky. Posléze smíchejte tuto směs střídavě se směsí se sodou a s moukou. Na závěr přimíchejte lžičku vanilkového extraktu.

Vyšlehejte sníh ze zbylých bílků a ten opatrně promíchejte do směsi. Nakonec přidejte kokos, těsto nalijte do formy a nechte cca hodinu péct. Doporučuji zase těsto roztáhnout z prostředku do okrajů, ať Vám neudělá kopeček, který byste pak museli odřezávat.

Na krém nespěchejte, korpus Vám stejně bude muset vychládnout anebo se rozhodnete jako já a dort doděláte následující den. Každopádně zde přijde moment, kdy je dobré mít máslo co nejvíce pokojové teploty.

Krém: Nejprve rozmixovujte oříšky. Mixér omyjte a pak v něm smíchejte sýr, máslo, cukr a pár kapek extraktu. Zkoušela jsem nahradit extrakt vanilkovým luskem, bohužel bezúspěšně. Nemělo to tu sílu a chuť, která by korespondovala s tímhle dortem. Takže opravdu použijte extrakt.

Vychladlý dort prořízněte a promažte. Zbylým krémem pomažte dort a hořejšek posypte nasekanými oříšky. Počítejte s tím, že dort bude velmi křehký, je třeba pracovat s ním opatrně. Jakmile budete mít hotovo, dejte jej ztuhnout do lednice. Opět nejlepší bude druhý a následující den. Každopádně je to zcela nová chuť a úspěch sklidil tak velký, že to přebilo veškerou chválu mých předchozích dortů. Tak jej určitě vyzkoušejte!

Pánejo, málem jsem Vám zapomněla říct, že příště hodlám rozkrojený korpus pokapat pár kapkami rumu. No, možná víc, než pár.  :)

A k tomu ještě jedna všetečná - v případě, že má tento dortík opravdu svatební poslání, je vyšší, mnohdy několikapatrový a krémem natřený tak precizně, že je to až k nevíře.

2015-11-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostsvatba
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI