Jablečné řezy a makové šátečky (závin) zpět

Ingredience:
špaldová mouka hladká T630 nebo pšeničné T500 či klasické hladké + na podsypání300 gpohanková mouka hladká100 gstřední mrkev1 ks
jablko1 kskypřící prášek bez fosfátů Amylon bio1 kstuk - máslo, Ghí, Alsan bio250 g
rostlinné mléko (rýžovo-kokosové)4 lžícecitron - šťáva z něj1 kspanela a pomletý vanilkový lusk nebo vanilku z něj2 lžíce
tuk - máslo, Ghí, Alsan bio na potření
Náplně:
jablka6 ksrozinky2 - 3 hrstiskořice dle chuti
tapiokový škrob či jiný škrob (kukuřičný, pudinkový prášek...)2 lžícesladidlo - panela či jiné dle chutimák, rostlinné mléko, javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti
špaldová mouka hladká T630 nebo pšeničné T500 či klasické hladké + na podsypání 300 g, pohanková mouka hladká 100 g, střední mrkev 1 ks, jablko 1 ks, kypřící prášek bez fosfátů Amylon bio 1 ks, tuk - máslo, Ghí, Alsan bio 250 g, rostlinné mléko (rýžovo-kokosové) 4 lžíce, citron - šťáva z něj 1 ks, panela a pomletý vanilkový lusk nebo vanilku z něj 2 lžíce, tuk - máslo, Ghí, Alsan bio na potření, jablka 6 ks, rozinky 2 - 3 hrsti, skořice dle chuti, tapiokový škrob či jiný škrob (kukuřičný, pudinkový prášek...) 2 lžíce, sladidlo - panela či jiné dle chuti, mák, rostlinné mléko, javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti

Příprava

Mlsná se o nás stále pokouší a jablíček je naštěstí dostatek a jsou stále případně v sadech k sehnání.

Jablečné řezy, koláče, prostě cokoliv z jablek u nás teď frčí. Toto těsto je úžasné, krásně vláčné a hodí se jak na řezy, závin, ale i šátečky. Připravila jsem dvě verze a to s jablky a s mákem, který se u nás stal také velmi oblíbeným, což mě velmi těší. Pokud chceme podávat dětem, lze připravit zcela bez použití cukru, těsto je sladké dostatečně a jablíčka také, takže ponecháme na každém.

Příprava těsta je velmi snadná. Odvážíme si mouku (já použila kombinaci špaldové hladké a pohankové hladké, ale lze připravit zcela jen že špaldové) a dáme na pracovní podložku. Přidáme očištěnou najemno nastrouhanou mrkev a jablko (jablko jsem si nastrouhala do misky a nechala pustit šťávu, kterou jsem do těsta nepřidala). Dále přidáme kypřící prášek, povolený tuk, šťávu z citronu a sladidlo (lze vynechat). Vše důkladně propracujeme, dle potřeby přidáme případně mouku navíc, ale ne příliš, jen tolik, aby se těsto nelepilo. Dáme do lednice vychladit, s těstem se bude mnohem lépe pracovat. Pokud použijeme Ghí, dáme pouze do chladu, nebo jen krátce do lednice. Hlídáme, Ghí dokáže velmi ztuhnout. 

Mezitím si připravíme náplně. Do mísy nahrubo nastrouháme oloupaná jablka. Pokud jsou velmi šťavnatá, vymačkáme přebytečnou šťávu, nebo můžeme případně přidat tapiokový škrob či jiné alternativy zmíněné v ingrediencích, já pouze jablka vymačkala. Přidáme rozinky, skořici, případně sladidlo a zamícháme.

Já jsem plnila těsto převážně jablky, takže makové náplně jsem dělala méně, nevážila jsem. Do hrnce nasypeme mletý mák, lehce zalijeme rostlinným mlékem, osladíme dle chuti a odvaříme za stálého míchání do konzistence, aby mák držel na lžíci.

Když máme těsto odležené a náplně připravené, pustíme se do práce. Rozválíme si těsto na dva tenké stejné pláty, položíme na pečící papír, dáme jablečnou náplň a překryjeme druhým plátem, potřeme tukem a těsto sem tam propíchneme vidličkou. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut. Po upečení opět potřeme lehce tukem. Případně pokud tolerujeme vajíčka, potřeme před pečením rozšlehaným vajíčkem a tím pádem tuk nepoužijeme. 

Z těsta lze dělat rovněž šátečky. Ze zbytku těsta jsem nadělal šátečky, které jsem naplnila mákem, rovněž dala na plech s pečícím papírem, potřela tukem a postupovala stejně jako s jablečnými řezy.

Těsto po upečení necháme důkladně vychladnout a překryjeme utěrkou, těsto krásně změkne. 

Nakrájíme na požadované porce, pokud chceme, lehce pocukrujeme a vychutnáme s oblíbenou kávou či čajem. 

Přeji dobrou chuť.

2018-01-31 Dezerty

Poznámka

Pokud jsou tolerovány vlašské ořechy, lze je přidat namleté do těsta a budete mít zase jinou variantu a chuť.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI