Jablečno-citronové řezy zpět

Těsto:
hladká mouka400 gmáslo nebo Hera1 ksvejce1 ks
cukr moučka1 lžícemléko8 lžicprášek do pečiva1 ks
citron - kůra z něj1 ks
Náplň:
oloupaná a hrubě strouhaná jablka1,5 kgcitron - šťáva z něj1 ksvanilkový puding2 ks
vanilkový cukr1 kscukr krupice3 - 5 lžic
Zdobení:
mleté ořechy nebo mandle dle chuti
hladká mouka 400 g, máslo nebo Hera 1 ks, vejce 1 ks, cukr moučka 1 lžíce, mléko 8 lžic, prášek do pečiva 1 ks, citron - kůra z něj 1 ks, oloupaná a hrubě strouhaná jablka 1,5 kg, citron - šťáva z něj 1 ks, vanilkový puding 2 ks, vanilkový cukr 1 ks, cukr krupice 3 - 5 lžic, mleté ořechy nebo mandle dle chuti

Příprava

Velmi chutný a reprezentativní řez ideální pro přípravu v době, kdy je sezóna jablíček, těch je totiž potřeba na přípravu opravdu hodně. Samotné řezy nejsou nijak extra sladké a všem moc chutnají. Doporučuji vyzkoušet!

Jako první si připravte těsto na válu, jde to snadno a rychle. Máslo/Heru nastrouhejte na hrubém struhadle. Vyhněťte ze všech surovin těsto, uložte jej do lednice rozležet a vrhněte se na přípravu jablečné náplně.

Jablíčka oloupejte (což je nejzdlouhavější část přípravy) a hrubě nastrouhejte. Část jablek můžete klidně nahradit jiným ovocem (klidně mraženým nebo i kompotovaným, ale okapaným, zkoušela jsem s meruňkami, bylo to výborné a zase trošku jiná chuť, než jablíčka. Nastrouhaná jablíčka promíchejte se zbytkem surovin. Příchuť moučníku můžete ovlivnit také použitím jiného, než vanilkového pudinku do náplně (malinový apod.).

Klasický velký plech vyložte pečícím papírem, těsto rozdělte na dva díly a rozválejte jej na plochu plechu. Stěny těstem potahovat nebudeme, jen dno. S těstem se pracuje velmi dobře, dá se také vytahovat, takže práce jde od ruky. Jakmile budete mít dno plechu pokryté těstem, vyválejte si druhou půlku, opět na velikost plechu. Náplň vylijte na těsto na plechu a pěkně stěrkou urovnejte a uhlaďte. Přikryjte druhým vyváleným dílem těsta. Navrch potřete vajíčkem nebo mlékem a chcete-li, posypte mletými oříšky nebo mandlemi. Šup s tím do trouby a pečte při 170°C cca 50 - 60 minut.

Po vychladnutí bude mít náplň konzistenci měkkého ovocného želé. Moc dobře se krájí a perfektně drží pohromadě. Chcete-li oslnit návštěvu, tak dozdobte moučník šlehačkou posypanou oříšky A teď už dobrou chuť!

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-08-17 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI