Jablečný koláč zpět

Těsto:
mrkev76 gtuk - Alsan bio, máslo, Ghí100 gpanela či jiné sladidlo60 g
rýžová polohrubá mouka107 gpohanková mouka hladká50 gprášek do pečiva1 ks
Náplň:
jablka dle potřebyrozinky dle potřebyskořice dle potřeby
mrkev 76 g, tuk - Alsan bio, máslo, Ghí 100 g, panela či jiné sladidlo 60 g, rýžová polohrubá mouka 107 g, pohanková mouka hladká 50 g, prášek do pečiva 1 ks, jablka dle potřeby, rozinky dle potřeby, skořice dle potřeby

Příprava

S bezlepkovým těstem je kříž obzvláště pak pokud chcete připravit těsto z jednodruhové mouky, bez vajec a má to trošku držet pohromadě, zároveň, aby těsto nebylo vysušené a nedrolilo se a bylo to k jídlu. Tento moučník sice vůbec není fotogenický, ale chuťově připomíná jablečný závin a je na prosto dokonalý. Moc jsme si všichni pochutnali a i návštěva si velmi libovala a to bezlepek nekonzumují. Tento korpus je velmi univerzální, poslouží úžasně i na muffiny či korpus na dort. Po vychlazení drží krásně pohromadě, pokud jej nevysušíte. Do základu těsta lze přidat například i vlašské ořechy. 

Příprava těsta je velmi snadná. Oloupeme a nastrouháme mrkev, odvážíme mouky, které nasypeme na pracovní podložku, uděláme důlek a přidáme nastrouhanou mrkev, povolený tuk, sladidlo a prášek do pečiva. Pokud nejsme omezeni vajíčkem, přidáme 1 žloutek, těsto bude lépe držet, ale i tak se po vychladnutí hezky nandávalo. Musíme počítat s tím, že pokud přidáme vejce, bude třeba přidat více mouky.

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které můžeme nechat v chladu odpočinout, velmi mu to prospěje. 

Když máme těsto odležené, vezmeme zapékací mísu, což je podmínkou pokud nechceme, aby se těsto vysušilo, případně pečeme se  zapařením (nebo použijeme formu na dort, kterou vysteleme pečícím papírem a alobalem překryjeme). Zapékací mísu vytřeme tukem, vyválíme těsto, které rozložíme po zapékací míse a na připravené těsto přidáme náplň. Nastrouháme si do mísy jablka, která lehce vymačkáme, přidáme skořici, rozinky, zamícháme a nandáme na těsto. Já si oddělila část těsta a vytvořila zdobení v podobě listů a kytky, stejně tak splní účel mřížka. Ozdoby potřeme tukem, já volila Ghí.

Přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180°-200°C. Pečeme přiklopené 30 - 40 minut, následně odklopíme a necháme krátce vysušit. 

Je zapotřebí nechat moučník důkladně vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-01-19 Dezerty

Poznámka

Těsto velmi pěkně drží v muffinech. Pokud bude těsto vychlazené, bude se s ním lépe pracovat. Pokud použijete Ghí, dejte jen do chladu, ne do lednice, jinak bude z těsta kámen.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI