Jablečný štrúdl zpět

Ingredience na 3 šišky:
hladká mouka150 gtuk90 gvejce1 ks
ocet2 lžícemléko2 lžícesůl špetka
větší jablkacca 9 ksstrouhanka (1 na šišku)3 lžícecukru9 lžic
vlašské ořechy6 lžicmáslo na potření
hladká mouka 150 g, tuk 90 g, vejce 1 ks, ocet 2 lžíce, mléko 2 lžíce, sůl špetka, větší jablka cca 9 ks, strouhanka (1 na šišku) 3 lžíce, cukru 9 lžic, vlašské ořechy 6 lžic, máslo na potření

Příprava

Pomalu nastoupil podzim, který je v oblasti sezónních surovin jedním z mých nejoblíbenějších období! Sklidili jsme jablka, hrušky, dýně, nasázeli několik posledních cibulek tulipánů a teď už budeme jen napjatě čekat až se zbarví lesy a napadne první sníh. Venku začíná být po ránu opravdová kosa! A co si dát k horkému čaji ráno v posteli? Já využila sklizená jablka a upekla klasický štrůdl s vlašskými ořechy a skořicí. Kdo by odolal?! Odvezla jsem si ho s sebou na kolej, kde se po něm jen zaprášilo! Ořechy jsou samozřejmě nástavba, kterou lze vynechat či nahradit rozinkami. 

Nejprve si připravíme větší mísu jablek (na jednu šišku asi 3 velká jablka nebo 5 menších). Zbavíme je středu, bubáka, stopky a šlupky a nastrouháme na tenké plátky. Pokud si chcete usnadnit práci, také lze nastrouhat nahrubo na struhadle, ovšem pak budou jablka více pouštět vodu a štrúdl získá rozbředlejší konzistenci. *My doma raději strouháme poloviny oloupaných jablek přímo nad rozváleným těstem (na bočním „plátkovači“ struhadla – široká rýha).

Když máme oloupaná a připravená jablka, pustíme se do těsta. Na vál si prosejeme mouku, utvoříme v ní důlek, do kterého dáme špetku soli a tekuté ingredience (vejce, mléko, ocet) a pokrájíme máslo/Heru o pokojové teplotě. Rukama vypracujeme těsto, které nožem rozdělíme na tři stejně veliké díly.

Vál zbavíme mouky, přikryjeme čistou a vyžehlenou utěrkou a štědře pomoučíme. Na utěrce vyválíme do tloušťky cca 0,5 mm těsto. Pokud se bude k utěrce lepit, poprášíme další moukou. Plát těsta by měl utvořit přibližně obdélník s delší stranou čelem k nám. Polovinu těsta blíže k nám potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a poklademe vrstvou plátků jablek. Posypeme rovnoměrně krystalovým cukrem (lze použít třtinový, vanilkový, med i agávový sirup), vlašskými ořechy a poprášíme skořicí. Jednu šišku sladíme cca 3 lžícemi cukru, podle chuti a kyselosti ovoce. *Druhá polovina těsta musí být nedotčená, aby se nám poté štrúdl podařilo dobře zabalit.

Na okrajích přehrneme těsto přes jablka a pomocí utěrky srolujeme štrůdl. Umístíme na připravený plech s pečicím papírem a pomažeme máslem. Pokračujeme stejným způsobem i u dalších dvou šišek a společně pečeme na jednom plechu cca 30 minut na 200 °C. Raději zkontrolujte už po 20 minutách. Přeji dobrou chuť!

2015-10-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI