Jablečný závin z tvarohového těsta zpět

Těsto (2 velké záviny):
hladká mouka560 gsůl špetkahrubá mouka4 lžičky
prášek do pečiva1 kstvaroh1 vanička (250g)Hera/Stela1 ks (250g)
celá vejce2 ks
Náplň:
jablka dle chuticukr dle chutiskořice dle chuti
mleté oříšky dle chutivanilkový cukr dle chuti
hladká mouka 560 g, sůl špetka, hrubá mouka 4 lžičky, prášek do pečiva 1 ks, tvaroh 1 vanička (250g), Hera/Stela 1 ks (250g), celá vejce 2 ks, jablka dle chuti, cukr dle chuti, skořice dle chuti, mleté oříšky dle chuti, vanilkový cukr dle chuti

Příprava

Je tady víkend a chtělo by to nějakou tu dobrotu ke kávičce, že jo? Štrúdl milujeme a ne vždy mám k dispozici listové těsto, takže přijde vhod tento receptík.

Veškeré sypké ingredience promíchat, udělat důlek, přidat vejce, pokrájený změklý tuk a přidat tvaroh. Vše zpracovat v jednu velkou kouli, kterou je potřeba rozdělit na dvě části (2 záviny).

Vál posypat hladkou moukou a válečkem vyválet plát. Plát jsem posypala mandlovou moučkou (záměna za strouhanku, mohou být i jemně mleté oříšky vlašské, nebo lískové), pokapala máslem, poté dala vrstvu strouhaných jablíček, rozinek, pokrájených jablíček, posypala skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a zatočila jsem jako roládu.

Na plech jsem opatrně přenesla závin spojem dolů na plech. Celý závin jsem potřela rozšlehaným žloutkem a posypala mandlemi.

Závin se peče ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova – já pekla cca 35 minut. Těsto je úplně jiné, než listové těsto, či těsto na závin zadělávané octem. Je to zase trochu úplně něco jiného, ale dobrého.

2019-10-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI