Jáhlová lívance s omáčkou z jahod a papáji zpět

Ingredience:
jáhlová mouka100 grostlinné mléko (rýžové)150 mlpsylium1 lžíce
kypřící prášek bez fostátu1 lžičkasůl špetkarýžový sirup1 lžíce
kokosový olej na opékání
Omáčka:
zralá papája1/4 ksvelké jahody3 ksmletá skořice1/2 lžičky
meduňka pár lístků
jáhlová mouka 100 g, rostlinné mléko (rýžové) 150 ml, psylium 1 lžíce, kypřící prášek bez fostátu 1 lžička, sůl špetka, rýžový sirup 1 lžíce, kokosový olej na opékání, zralá papája 1/4 ks, velké jahody 3 ks, mletá skořice 1/2 lžičky, meduňka pár lístků

Příprava

Kdo by nemiloval nedělní snídaně. U nás doma je to jediný den, kdy nemusíme do práce a můžeme si tak v klidu užít náš ranní rituál. Než jsme si otevřeli kavárnu a chodili do "běžných" zaměstnání na desátou mohli jsme si tenhle luxus dopřávat každý den. Ne, nechci si tady stěžovat, ale je pravda, že mi ty ranní chvilky štěstí a pohody chybí. O to víc si ji pak ale v neděli vážíme a vychutnáváme. Polední dobou nás hrozně baví chodit na snídani ven, do bister a kaváren a objevovat nová místa a chutě. Miluju ten ruch, pestrost barev, rozmanitost chutí a vůni ranní kávy a horkých lívanců se šlehačkou...ach bože mám hlad (smích). Pak jsou ale dny, kdy se nám nikam nechce, a to pak začne ten pravý rituál. Chvilku se beztrestně válíme v posteli, pak jdu připravovat snídani, zatímco Vašík namele a uvaří čerstvou kávu. A takové dny si žádají vždy něco speciálního, třeba lívance...

Tentokrát padla volba na jáhlovou mouku a krásně zralou papáju v míse s ovocem. Jáhlovou mouku používám moc ráda, má neutrální chuť a dobře se s ní pracuje. Lívanečky z ní jsou krásně vláčné a nadýchané. A pokud je přelijete omáčkou ze zralého ovoce se svěží meduňkou, budete v sedmém nebi.

V míse si nejprve smícháme všechny suché ingredience, tj. mouku, psylium, kypřící prášek a špetku soli. Vše společně promícháme, přilijeme mléko a datlový sirup a vytvoříme hladké řidší těsto. Nelekejte se, že je konzistence řídká, nechte těsto alespoň 15 minut odpočívat a uvidíte, jak zhoustne.

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si omáčku. Papáju rozkrojíme, zbavíme semínek a vydlabeme všechnu zralou dužinu. Hodíme ji společně s jahodami, meduňkou a skořicí do mixéru a mixujeme do hladka. Já použila opravdu krásně zralé ovoce, takže omáčka nebyla potřeba dosladit, můžete ale podle chuti přidat např. rýžový nebo javorový sirup.

Odpočinuté těsto mezitím krásně zhoustlo, takže můžeme jít opékat lívanečky. Na pánvi si rozehřejeme trošku kokosového oleje a lžící tvoříme lívanečky. Opékáme z každé strany asi tři minutky. Hotové lívance přelijeme omáčkou a ozdobíme čerstvým ovocem.

2017-05-22 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI