Jáhlový pohár s tahini, datlemi, kakaovým práškem a lískovými oříšky zpět

Ingredience:
jáhly70 gsvětlé Tahini1 lžícedatle3 - 4 ks
namleté lískové oříšky dle chutikakaový prášek1 - 2 lžícerýžovo-kokosové mléko Provamel dle konzistence
voda či rostlinné mléko dle potřebylískové oříšky na ozdobení
jáhly 70 g, světlé Tahini 1 lžíce, datle 3 - 4 ks, namleté lískové oříšky dle chuti, kakaový prášek 1 - 2 lžíce, rýžovo-kokosové mléko Provamel dle konzistence, voda či rostlinné mléko dle potřeby, lískové oříšky na ozdobení

Příprava

Vždy se snažím připravovat takové svačinky, které by byly výživné a také chutně. Tento dezert plní obě mé podmínky. Tahini je vyrobeno ze sezamových semínek, které jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, fosforu a nejen to. 
Sezamová semínka v sobě ukrývají obrovskou sílu. Mají pozitivní účinek na činnost srdce, uklidňují deprese, ovlivňují kvalitu vlasů, kůže i nehtů. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. Sezam se považuje za velmi zdravé semínko a zároveň za nejstarší koření na světě. Obsahuje až 57 % kvalitního a zdraví prospěšného oleje.
Dříve se sezamový olej používal též v lékařství, zvláště na otoky, oční záněty a kožní vyrážky.

Jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové, zásadité, tradiční čínská medicína je řadí mezi ty, jež zahřívají. Dále jimi posilujeme oči a oslabené ledviny. Díky vysokému množství minerálních látek je lze doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci, při vysoké fyzické zátěži. Díky vyššímu obsahu železa lze doporučit také anemickým pacientům.

Z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2.

Takže nejen chutný, ale rovněž výživný dezert, který chutná velkým i malým.

Jáhly uvaříme ve vodě nebo rostlinném rýžovo-kokosovém mléce, společně s datlemi. Jáhly propláchneme, několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. 
Uvařené jáhly s datlemi na 10 minut odstavíme, přiklopíme a necháme vsáknout přebytečně tekutiny, vody či rostlinného mléka by mělo zůstat po uvaření jáhel přibližně 100ml. Jáhly a datle vyšleháme dohladka pomocí tyčového mixéru, dle požadované konzistence naředíme rýžovo-kokosovým mlékem. Rozdělíme vzniklý krém na dvě poloviny, do jedné přidáme kakaový prášek, dle chuti Tahini, namleté lískové ořechy. Na dno pohárku dáme světlou část a následně tmavou a zakončíme opět světlou, ozdobíme celými lískovými oříšky.
Tahini má velmi specifickou chuť jedná se o sezamovou pastu a ne každému chutná, místo Tahini a lískových oříšků můžeme přidat Ghítelu - lískooříškový krém, Šmakoun lískooříškový krém (není vhodný pro bezmléčnou a bezvaječnou dietu), případně rozpuštěnou hořkou čokoládu či ponechat jen s kakaovým práškem.
Prostě dezert neomezených chutí.

2016-11-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI