Jahodovo-borůvková Pavlova zpět

Ingredience:
bílek4 kskrupicový cukr240 gvinný ocet2 lžičky
kukuřičný škrob2 lžíce
Ozdoba:
smetana ke šlehání ( 2 x 180 ml)2 kelímkymalé jahody20 ksborůvky hrst
plod mučenky (maracuji)1 ks
bílek 4 ks, krupicový cukr 240 g, vinný ocet 2 lžičky, kukuřičný škrob 2 lžíce, smetana ke šlehání ( 2 x 180 ml) 2 kelímky, malé jahody 20 ks, borůvky hrst, plod mučenky (maracuji) 1 ks

Příprava

Slavný dort Pavlova jsem sledovala už velmi dlouho, ale až teď jsem se odhodlala ji udělat. Je to jen velká pusinka, na tom nemůže být nic těžkého.

A ejhle, první zádrhel, do připraveného sněhu se má mimo jiné přidat ocet. Sníh mi připadal tuhý akorát a trochu jsem se bála ho použít, aby mi sníh nespadl. Proto, omlouvám se všem specialistům, jsem ocet vynechala. 

 

Při přípravě jsem si navíc studovala historii tohoto dortu a fakt, že se o jeho prvenství přou dva státy mě pobavil. Asi jim to ale nemůžeme mít za zlé, na mnoha fotkách vypadá Pavlova opravdu famózně. A kdo se s kým hádá? Do potyčky kvůli této "obří pusince" se pustila Austrálie a Nový Zéland. Proč vlastně? Ve dvacátých letech minulého století navštívila slavná ruská baletka Anna Pavlova Austrálii, ale i Nový Zéland. Tvrdí se ovšem, že první dort inspirovaný touto baletkou byl upečen v novozélandské troubě hotelu ve Wellingtonu. A inspirací byla právě baletčina "tutu", baletní sukně. Teď už ale k receptu, tomu pravému, který jsem pravda trochu ošidila. 

 

Předehřejte troubu na 140°C. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vložte do mísy a šlehejte šlehačem na vysoký výkon dokud nevznikne téměř úplně tuhý sníh. Poté postupně přisypávejte cukr, pomalu ho zamíchávejte lžící do sněhu, aby neopadl. 
Přidejte lžíce škrobu a ocet, opět promíchejte. Sníh přeneste na pečicí papír, vytvarujte ho do kruhu o průměru asi 20 cm.
Teplotu trouby snižte na 120°C a vložte do ní plech se sněhem. Ten pečte necelou hodinu a půl. Poté nechte vychladnout. 
Smetanu ke šlehání ušlehejte do pevného krému a potřete s ním pusinku. Na něj dejte pokrájené jahody, borůvky a zakápněte dužinou z jedné mučenky. 

I když to na fotkách asi není tolik vidět, pusinka se mi bohužel připekla k pečicímu papíru. :D Nevím, čemu to dát za vinu, ale určitě to je tím octem, Nový Zéland se mi mstí. Kvůli různým pokusům o slepení pusinky z papíru se mi trochu rozpadla a snížila, ale ve finále to tolik nevadilo. I tak jsme si na Pavlově moc pochutnali, všichni hezky dohromady a jen vidličkami!
2014-03-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI