Jahodový dort zpět

Těsto:
vejce4 kscukr4 lžíceolej100 ml
vlažná voda150 mlpolohrubá mouka250 g
Krém:
máslo125 gtvaroh ve vaničce1 ks (250g)zakysaná smetana2 ks (200g)
vanilkový cukr2 kscukr krystal4 lžíceztužovač smetany4 ks
Želatina:
dortové želé čiré2 ksvoda500 mlcukr3 lžíce
Ostatní ingredience:
jahodový džem dle chutijahody dle chuti
vejce 4 ks, cukr 4 lžíce, olej 100 ml, vlažná voda 150 ml, polohrubá mouka 250 g, máslo 125 g, tvaroh ve vaničce 1 ks (250g), zakysaná smetana 2 ks (200g), vanilkový cukr 2 ks, cukr krystal 4 lžíce, ztužovač smetany 4 ks, dortové želé čiré 2 ks, voda 500 ml, cukr 3 lžíce, jahodový džem dle chuti, jahody dle chuti

Příprava

Dortík přijde vždycky vhod, nejen na oslavu, ale třeba i "jen tak", důvod se vždycky najde. Tady je jeden tip ode mě na jeden famózní.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nebo strouhankou dortovou formu o průměru 25-26 cm (můžete se použít i menší průměr, pak bude korpus vyšší). Poté si předehřejeme troubu na 180 °C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh a zvlášť 4 žloutky s cukrem do žluté pěny. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme asi 25-30 minut “do růžova”. Zdali je upečené těsto, vyzkoušíme raději špejlí.

Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Máslo vyšleháme s cukrem, poté přidáme zakysané smetany, tvaroh, vanilkové cukry a ztužovače smetany. Krém vyšleháme ručním mixérem do hladka. Jakmile je korpus vychladlý, tak ho rozřízneme, natřeme na džemem, krémem a přiklopíme druhou částí korpusu. Zbývajícím krémem celý dort potřeme a dozdobíme cukrářským sáčkem.

Jahody si nakrájíme na půlky, nebo měsíčky a poklademe je na připravený dort. Dále si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem, 
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu jsou vysílané od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde: 
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam

Fotos by: Katalin Sándor

2019-03-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI