Jahodový dort zpět

Tmavý korpus:
žloutky6 kscukr200 gkakao60 g
voda12 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiva2 ks
bílky6 ks
Jahodový krém:
máslo250 gcukr krupice100 gmléko500 ml
cukr2 lžícejahodový puding2 kstvaroh250 g
Želatina:
dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
Dále budeme potřebovat:
čokoládová poleva v sáčku CARLA Chocolate dle potřeby
žloutky 6 ks, cukr 200 g, kakao 60 g, voda 12 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiva 2 ks, bílky 6 ks, máslo 250 g, cukr krupice 100 g, mléko 500 ml, cukr 2 lžíce, jahodový puding 2 ks, tvaroh 250 g, dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, čokoládová poleva v sáčku CARLA Chocolate dle potřeby

Příprava

U nás doma milujeme jahody. Takže když jsem je objevila v obchodě, volba dortu k svátku byla jasná. A jakou jinou kombinaci zvolit, než kakao, čokoládu a jahody. Krém je odlehčený pudingem a tvarohem, takže konečný efekt je božský!

Nejprve si připravíme korpus. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm) a pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Dále si připravíme jahodový krém. Z mléka, 2 lžic cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí "škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme se 100 g cukru, přidáme vychladlý puding a nakonec přišleháme i tvaroh.

Korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác, natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice. Mezitím si připravíme jahody a rozpustíme čokoládovou polevu CARLA Chocolate v sáčku.

Dort ozdobíme jahodami, dle naší fantazie a některé jahody polijeme čokoládovou polevou. Dále si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilinku mícháme a necháme trochu zchladnout předtím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vykládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Čokoládová poleva v sáčku si ustřihneme pruh pečícího papíru - délku, tedy obvod dortu a výšku si změříme na dortu. Rozehřátou polevu v sáčku si otřeme do utěrky, ustřihneme roh a cik-cak, dle fantazie nastříkáme na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá prostě tak akorát. A nakonec opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu (opatrně strhneme pečící papír) a uložíme do lednice.

Pokud zůstane trochu polevy, tak můžeme na pečící papír nastříkat srdíčka, kytičky, nebo jiné ornamenty, kterými dozdobíme dort.

2017-02-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI