Jednoduché špaldovo-žitné mrkvánky s povidly a mákem zpět

Těsto:
mrkev200 gmáslo100 ghladká mouka (130g špaldová chlebová + 70g žitná celozrnná)200 g
med nebo javorový sirup1 lžícesůl špetka
Náplň:
povidla200 gmákcca 50 g
mrkev 200 g, máslo 100 g, hladká mouka (130g špaldová chlebová + 70g žitná celozrnná) 200 g, med nebo javorový sirup 1 lžíce, sůl špetka, povidla 200 g, mák cca 50 g

Příprava

Poslední dobou na mém blogu dominují sladké recepty. Ne že bych nevařila i běžná jídla, ale možná proto, že jsou běžná a buď už je mám na blogu, nebo nejsou ničím zajímavá, na blog je nevkládám. Před několika týdny jsem začala nosit synovi do školky vlastní svačinky, a protože ovoce a zeleninu v čerstvém stavu téměř odmítá jíst, hledám často inspiraci, jak udělat nutričně hodnotnou svačinku, kterou sní - ideálně s nadšením.

Při svém brouzdání jsem narazila na skvělý recept na mrkvánky s povidly na blogu Dětem zdravě, kterou jsou opravdu plné mrkve a recept na těsto je bez cukru. Jediný cukr zde tvořila povidla. Ihned jsem viděla příležitost ještě recept obohatit o porcičku vápníku v podobě máku přidaného do povidlové náplně. S tímto opět klesá množství cukru v jedné porci, ale logicky také klesá sladkost mrkvánků. Proto jsem malinko přisladila těsto a tuto kombinaci teď děláme už pravidelně. 

Při posledním pečení jsem měla málo povidel, které nevyšlo na naplnění celé várky, tak jsem rovnou zkusila vyrobit i "zbytkové sušenky", jak jsem si je pracovně pojmenovala.

Mrkev nastrouháme najemno a spolu s ostatními surovinami vypracujeme těsto, které dáme přes noc uležet.

Poté vyválíme těsto asi na 2 mm tloušťku a vykrájíme větší kolečka. Já jsem na vykrajování použila sklenici s průměrem cca 5 cm.

Kolečka naplníme směsí povidel a máku uzavřeme a pečeme na plechu s pečícím papírem na 180 stupňů asi 12 - 15 minut.

Pokud se vám stane, že nemáte dost náplně jako mně, můžete ze zbytku těsta udělat rychlé zdravé žravé sušenky. Udělala jsem si silnější těsto (asi 4 - 5 mm) a pekla na 180 stupňů asi 15 minut.

2017-04-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI