Těsto: | |||||
mrkev | 200 g | máslo | 100 g | hladká mouka (130g špaldová chlebová + 70g žitná celozrnná) | 200 g |
med nebo javorový sirup | 1 lžíce | sůl | špetka | ||
Náplň: | |||||
povidla | 200 g | mák | cca 50 g |
Poslední dobou na mém blogu dominují sladké recepty. Ne že bych nevařila i běžná jídla, ale možná proto, že jsou běžná a buď už je mám na blogu, nebo nejsou ničím zajímavá, na blog je nevkládám. Před několika týdny jsem začala nosit synovi do školky vlastní svačinky, a protože ovoce a zeleninu v čerstvém stavu téměř odmítá jíst, hledám často inspiraci, jak udělat nutričně hodnotnou svačinku, kterou sní - ideálně s nadšením.
Při svém brouzdání jsem narazila na skvělý recept na mrkvánky s povidly na blogu Dětem zdravě, kterou jsou opravdu plné mrkve a recept na těsto je bez cukru. Jediný cukr zde tvořila povidla. Ihned jsem viděla příležitost ještě recept obohatit o porcičku vápníku v podobě máku přidaného do povidlové náplně. S tímto opět klesá množství cukru v jedné porci, ale logicky také klesá sladkost mrkvánků. Proto jsem malinko přisladila těsto a tuto kombinaci teď děláme už pravidelně.
Při posledním pečení jsem měla málo povidel, které nevyšlo na naplnění celé várky, tak jsem rovnou zkusila vyrobit i "zbytkové sušenky", jak jsem si je pracovně pojmenovala.
Mrkev nastrouháme najemno a spolu s ostatními surovinami vypracujeme těsto, které dáme přes noc uležet.
Poté vyválíme těsto asi na 2 mm tloušťku a vykrájíme větší kolečka. Já jsem na vykrajování použila sklenici s průměrem cca 5 cm.
Kolečka naplníme směsí povidel a máku uzavřeme a pečeme na plechu s pečícím papírem na 180 stupňů asi 12 - 15 minut.
Pokud se vám stane, že nemáte dost náplně jako mně, můžete ze zbytku těsta udělat rychlé zdravé žravé sušenky. Udělala jsem si silnější těsto (asi 4 - 5 mm) a pekla na 180 stupňů asi 15 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI