Kakaová roláda se šlehačkou

zpět
Kakaová roláda se šlehačkou
Těsto:
vejce5 kscukr moučka5 lžicholandské kakao2 lžíce
hladká mouka2 lžícekakaový puding v prášku1 ksmléko5 lžic
voda2 lžícesůl špetka
Náplň:
smetana ke šlehání 33%2 ksztužovač šlehačky dle potřeby
Pařížská šlehačka:
smetana ke šlehání 33%1 kscukr krupice2 lžíceholandské kakao1 lžíce
vejce 5 ks, cukr moučka 5 lžic, holandské kakao 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, kakaový puding v prášku 1 ks, mléko 5 lžic, voda 2 lžíce, sůl špetka, smetana ke šlehání 33% 2 ks, ztužovač šlehačky dle potřeby, smetana ke šlehání 33% 1 ks, cukr krupice 2 lžíce, holandské kakao 1 lžíce

Příprava

Můj kamarád Martin Hájek už delší dobu básní o mé roláda, tak jsem mu ji upekla. Roláda je opravdu jemná, nadýchaná a vůbec není sladká, takže ji miluje i takový "masožrout" jako je Martin. A věřím, že v Diskopříběh rádia Kiss a Martin Hájek přijde dobrota ke kávě vhod. A pro vás tady receptík.

Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme mléko, vodu a nakonec všechny sypké ingredience. Do tekutého kakaového těsta ručně vmícháme sníh. Rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme při 180°C asi 15 minut. Ještě teplou roládu stočíme a necháme vychladnout. Poté rozbalíme a potíráme náplní.

Náplň
Dvě smetany ke šlehání 33% vyšleháme se ztužovačema, část šlehačky použijeme jako náplň rolády a část si ponecháme na ozdobu rolády do cukrářského sáčku.

Pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačku si připravíme zcela jednoduše. Jednu smetanu ke šlehání 33% (250ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící holandského kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová. Pro větší tuhost (pevnost) je lepší i do pařížské šlehačky přidat ztužovač.

2018-01-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI