Kakaový pohankový dezert s datlemi a Šmakounem

zpět
Kakaový pohankový dezert s datlemi a Šmakounem
Ingredience:
rýžovo-kokosové mléko Provamel500 mlpohanka Country Life - loupaná85 gdatle2 ks
datlový sirup Country Life dle chutipřírodní Šmakoun50 gkakaový prášek Troubelice4 - 5 lžiček
řasa wakame velikost poštovní známky
Zdobení:
plátky mandlí dle chutisušené maliny - vymrzováním dle chutistrouhaná čokoláda Vivani hot chocolate vegan dle chuti
rýžovo-kokosové mléko Provamel 500 ml, pohanka Country Life - loupaná 85 g, datle 2 ks, datlový sirup Country Life dle chuti, přírodní Šmakoun 50 g, kakaový prášek Troubelice 4 - 5 lžiček, řasa wakame velikost poštovní známky, plátky mandlí dle chuti, sušené maliny - vymrzováním dle chuti, strouhaná čokoláda Vivani hot chocolate vegan dle chuti

Příprava

Domácí zásoby čerstvého ovoce začínají pomalu končit a já začnu opět připravovat dezerty, pudinky a kaše. Vlastně tento dezert má všestranné využití a možností názvů je nekonečno. Tento dezert je časově nenáročný a velmi chutný. Velmi často přemýšlím nad výživovou hodnotou připravovaných moučníků, dezertů. Zde jsem využila kombinace pohanky a Šmakouna z důvodu, že Šmakoun propůjčí dezertu lehce tvarohovou chuť, přidá cenné bílkoviny. Pohanka je vysoce nutričně a dieteticky hodnotná plodina. Je významným zdrojem vlákniny, minerálních látek a vitamínů (zejména vitamínů řady B a vitaminu E). Pohanka je přirozeně bezlepková. Pohanka z půdy vytahuje látky, které mohou být pro člověka užitečné. Je tak obilovinou, která přináší sílu, je účinná při únavě i rekonvalescenci a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Prostě dokonalá kombinace nejen z hlediska výživy, ale i mnou vybraných chutí, které se nakonec krásně spojily.

Pohanku propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme rýžovo-kokosovým mlékem, přidáme řasu wakame, 2 datle, přivedeme k varu, vaříme 10-15 minut, v případě potřeby dolijeme rostlinné mléko. Po uplynutí 10-15 minut, pohanku stáhneme z plotny, přiklopíme ji a necháme vsáknout přebytečné množství rostlinného mléka. Nebojte se ponechat přibližně 200ml rostlinného mléka, pohanka jej nasaje. Pohanku necháme přiklopenou 10 minut, následně odklopíme, vyjmeme mořskou řasu, přidáme najemno nastrouhaného Šmakouna, rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby a požadované konzistence, přiléváme rýžovo-kokosové mléko, přisypeme kakaový prášek, zamícháme a dosladíme datlovým sirupem dle vlastní chuti. Případně místo datlí a sladidla, můžeme přidat banán, který dezert přirozeně osladí.
Vzniklý krém naplníme do sklenic, ozdobíme plátky mandlí, posypeme strouhanou čokoládou a přidáme sušené maliny, dáme vychladit.

Ať již k snídani či svačince, přeji příjemné mlsání.

2016-09-07 Dezerty

Poznámka

Řasa Wakame by se měla před vařením namočit a následně přidat k připravované obilovině, luštěnině či polévce. Řasu odlomíme, dáme do mističky, zalijeme vodou a máčíme 15-20 minut. Následně ji z vody vyjmeme a přidáme k připravovanému dezertu. Řasu můžete rozmixovat společně s pohankou, já ji zde vyjmula. Řasa wakame je bohatým zdrojem vápníku a dalších vitamínů a minerálů, kterých lze využít při dietách, kdy jsme omezeni například alergií na mléčnou bílkovinu. Místo rýžovo-kokosového mléka můžeme použít kokosové mléko v plechu.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI