Kořeněné jablečné taštičky zpět

Ingredience:
listové těsto500 gjablka (kyselejší, šťavnatá - panenská)500 gcukr krupice5 lžic
sůl malá špetkaskořice1 kshřebíček4 ks
badyán kousekrozinky dle chutišťáva z citronu dle chuti
kukuřičný škrob + voda1 lžícevejce + cukr1 ks
listové těsto 500 g, jablka (kyselejší, šťavnatá - panenská) 500 g, cukr krupice 5 lžic, sůl malá špetka, skořice 1 ks, hřebíček 4 ks, badyán kousek, rozinky dle chuti, šťáva z citronu dle chuti, kukuřičný škrob + voda 1 lžíce, vejce + cukr 1 ks

Příprava

Dostala jsem jablek více, než jsme schopni sníst. I když moje děti jí jablka opravdu hodně, tak jsem musela přemýšlet, jak je spotřebovat rychleji, než začnou hnít.

Na zahradě máme výbornou hrušku, ale její čas bude až později - zatím hrušky měknou jen pomalu. Pokud ale máte dobré zralé hrušky, tak klidně můžete použít i je a to se stejným kořením.

Já jablka neloupu, protože nechci přijít o chuť. Navíc pokud máte krásná červená, tak to navíc i vypadá krásně barevně.

Jablka pořádně omyjte, očistěte a nakrájejte na centimetrové kostičky.

Na pánev si nasypte cukr a nechte rozpustit na karamel. Lehounce osolte a vsypte jablka. Přidejte rozinky podle chuti, celou skořici, hřebíčky a kousek hvězdičky badyánu. Nechte chvíli dusit ve vlastní šťávě a poté dejte cca 1 dcl vody. Duste tak dlouho, aby byla jablka měkká, ale aby se úplně nerozpadla na kaši. 

Lžíci kukuřičného škrobu rozmíchejte ve vodě (1 dcl) a nechte chvilku provařit. Dochuťte trochou citrónové šťávy a nechte vychladit. 

Zapněte troubu na max (250°C).

Než se nahřeje, tak si rozválejte těsto. Ideální je chlazené, ale výborné zkušenosti mám i s mraženým z Lidlu. Nerozmrazujte ho ale v mikrovlnce! Nechte ho přes noc povolit v lednici. Dobře se s ním pak pracuje. 

Těsto si rozpulte a každou polovinu rozválejte na obdélník a ten rozdělte na 6 kousků.

Polovinu každého dílku projeďte mřížkovacím válečkem a zbytek potřete vajíčkem.

Na jednu polovinu dejte dvě lžíce náplně a přehněte pře sebe. Stiskněte prsty, potřete vajíčkem a posypte krupicovým cukrem.

Pečte 15 minut bez horkovzduchu. 

Dobrou chuť!  

2016-09-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI