Košíčky, pracny, plněné rohlíčky zpět

Těsto:
datle, namočené přes noc73 gvlašské ořechy, nameleme na prach60 gBio České Ghíčko80 g
panela či jiné sypké sladidlo60 gvanilka (nešetříme) dle chuti*pohanková mouka hladká180 g
Náplň do košíčků + zdobení na 2 košíčky:
upečené pracny, rozválíme válečkem2 ksrum dle chutialsan bio dle potřeby
sladidlo dle chutivlašské ořechy, nasekané hrstčokoláda na vaření na vaření
vlašské ořechy na ozdobu
Náplň do plněných rohlíčků:
alsan bio našleháme s namletými vlašskými ořechy, dosladíme dle chuti dle potřebyčokoláda na vaření dle potřeby
datle, namočené přes noc 73 g, vlašské ořechy, nameleme na prach 60 g, Bio České Ghíčko 80 g, panela či jiné sypké sladidlo 60 g, vanilka (nešetříme) dle chuti, *pohanková mouka hladká 180 g, upečené pracny, rozválíme válečkem 2 ks, rum dle chuti, alsan bio dle potřeby, sladidlo dle chuti, vlašské ořechy, nasekané hrst, čokoláda na vaření na vaření, vlašské ořechy na ozdobu, alsan bio našleháme s namletými vlašskými ořechy, dosladíme dle chuti dle potřeby, čokoláda na vaření dle potřeby

Příprava

Přiznám se, že Vánoce miluji a vždy mě strašně svrbí prsty a ani letos tomu nebylo jinak. Předchozí Vánoce jsem si pečení neužila, měla jsem jiné povinnost mnohem důležitější, kdy jsme očekávali příchod naší druhorozené dcerky. Letos už pomalu chodí a ne, že by to nebyl fofr, ale dá se to a užívám si to plnými doušky. Mám skvělého pomocníka v kuchyni v podobě staršího brášky, který je strašně šikovný a se vším pomáhá. Jak viděl těsto, hned se hrnul plnit formičky. Celý rok mě zaplavujete dotazy na recepty bez vajec, lepku, mléka, soji a někdy i ořechů. Udělat takový moučník či pečivo je prostě velmi těžké a někdy mi ty recepty trvají déle, než je odzkouším a pustím ven, než spatří světlo světa. Bezlepkové cukroví testuji delší dobu a nebyla jsem stále spokojená až letos. Jako se vším člověk asi musí vyzrát a mít hodně odzkoušeno. S experimenty s řepou v těstě mě napadlo zkusit i sušené ovoce je krásně lepivé a účel splní nejen jako pojivo, ale zajistí i hydrataci těsta, společně s Ghí to nemá chybu protože, to je poklad u bezlepkových těst, obzvláště u cukroví, kdy se těsto nevysuší jako při použití alsanu bio či pouze rostlinného tuku. Navíc bio České Ghíčko má atest, že neobsahuje mléčné složky, pouze stopy což je velkou výhrou pro alergiky na mléčnou bílkovinu či laktózu.

No a tak vám mohu konečně přestavit hned tři recepty. Základ těsta je vždy stejný, ale variace chutí, které vznikly, jsou neskutečné a máme hned úsporu i v čase, kdy z jednoho těsta vykouzlíme hned 3 druhy cukroví. Musím říct, že náplň do košíčků je naprostá bomba, manžel košíčky miluje a byl nadmíru spokojený což je obrovský úspěch, určitě vyzkoušejte, nebudete litovat. A nyní k velmi snadné přípravě.

Předem namočené datle dáme do vyšší nádoby, přidáme Ghí, panelu, mleté vlašské ořechy, vanilku vše společně našleháme tyčovým mixérem, následně vzniklou směs přendáme na pracovní podložku, postupně přisypeme pohankovou mouku a vše důkladně propracujeme. Vzniklé těsto dáme do igelitového sáčku a necháme uležet nejlépe do druhého dne. Těsto před zpracováním necháme hodinku stát při pokojové teplotě, následně naplníme do námi zvolených formiček na pracny, rohlíčky či košíčky, naskládáme na plech, pečeme na 180°C přibližně 10 minut, každá trouba peče jinak, takže je třeba hlídat, dáváme pozor, aby se těsto nepřesušilo. Pokud s bezlepkovým těstem začínáme, není na škodu péct pod pečícím papírem, těsto se tak rychle nevysušuje. Jakmile chytnou lehký nádech do zlatova ven s nimi, poznáte to, já se většinou řídím vůní, jak zavoní, jdou ven. Těsto ve formičkách necháme vychladnout, až následně vyklepneme z formiček.

U košíčků děláme hrany silnější, ať není korpus vysušený, to samé dno.

Pokud jsme se pustili do pracen a máme je vychladlé, obalíme je v moučkovém cukru.

Pokud připravujeme plněné rohlíčky, stačí našlehat námi zvolený tuk s cukrem a vlašskými ořechy, naplnit a konce rohlíčků ponořit do čokolády, do které můžeme přidat trošku kokosového oleje pro lepší práci s čokoládou.

V případě, že jsme se pustili do košíčků, vezmeme část upečeného těsta, je jedno jestli si rozválíme košíčky, pracny nebo rohlíčky, těsto je stejné a variabilní, přidáme nasekané vlašské ořechy, rum, sladidlo a námi zvolený tuk, promícháme, naplníme košíky, které dáme zachladit, mezitím si rozpustíme čokoládu na vaření a následně košíčky čokoládou polijeme, ozdobíme vlašskými ořechy.

Plněné rohlíčky i košíčky uchováváme v lednici či chladu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-11-20 Dezerty

Poznámka

*Upozornění u pohankové mouky, co výrobce jiný druh mletí, tudíž saje jinak, pokud se těsto bude rozpadat, přidáme tuk, vláčnější být může, jde do formiček, takže to nevadí, ba naopak suché je malér, po upečení nebude vláčné, ale suché.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI