Košíčky s lískooříškovým krémem a pistáciemi zpět

Košíčky:
ovesná mouka130 ghladká pohanková mouka50 gkokosový cukr30 g
datle medjool70 gkokosový olej70 gvoda5 lžic
Krém:
lískové oříšky200 gnepražené kakao70 grýžový sirup nebo med50 g
kakaové máslo100 gsůl špetkapistácie dle potřeby
ovesná mouka 130 g, hladká pohanková mouka 50 g, kokosový cukr 30 g, datle medjool 70 g, kokosový olej 70 g, voda 5 lžic, lískové oříšky 200 g, nepražené kakao 70 g, rýžový sirup nebo med 50 g, kakaové máslo 100 g, sůl špetka, pistácie dle potřeby

Příprava

Víte, za co jsem blogování opravdu vděčná? Za to, že je pro mě kolikrát tou jedinou motivací a hnacím motorem k vyzkoušení něčeho nového. Protože se snažím, aby byly recepty na blogu různorodé a nepřestaly vás bavit, neustále přemýšlím, čím bych vám udělala radost, jaký recept by se vám mohl líbit... Tyhle otázky se mi honí hlavou neustále a já jsem za to opravdu neskutečně vděčná. Nebýt blogu, asi bychom neměli letos žádné cukroví nebo bychom skončili u raw koulí. Takže vám děkuji, děkuji za to, že tu jste, že se vám recepty líbí, vaříte podle nich a dáváte mi neustále sílu vymýšlet něco nového. 

A tak vznikl i dnešní recept. Měla jsem v hlavě přesnou představu, jak budou moje lískooříškové tartaletky vypadat, ale pořád se ne a ne dokopat k jejich přípravě. Vánoce byl ideální příležitost a já jsem děsně ráda, že vám teď můžu recept na tyhle boží košíčky předat. A pokud patříte k milovníkům Nutelly, zamilujete si ho dvojnásob! Krém je totiž plný pražených lískových oříšků, kakaa a kakaového másla, to přeci nejde nemilovat, no ne?

V míse smícháme všechny suché ingredience, tj. ovesnou, pohankovou mouku a kokosový cukr a zatím ji dáme stranou. Datle medjool vypeckujeme a dáme do mixéru. Pokud používáte klasické menší sušené datle, nechte je asi na půl hodiny namočené ve vodě, aby změkly. Do mixéru k datlím přidejte kokosový olej a vodu a vše společně rozmixujte dohladka. Vznikne lepivá pasta, kterou stěrkou vyškrábněte do mísy k mouce a cukru. Vše důkladně promíchejte a vypracujte kompaktní těsto. 

Připravte si formičky na košíčky. Kousek těsta vmáčkněte do formičky, aby ji celou vyplnila. Dejte pozor, aby stěny košíčku nebyly příliš tlusté, těžko by se pak plnily. Naplněné formičky pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 10 minut do zezlátnutí. Ještě teplé košíčky z formiček vyklepneme a necháme vychladnout. 

Na krém začneme tím, že lískové oříšky nasypeme na plech a necháme pražit na 200 stupňů přibližně 10 minut, pozor ať se vám nespálí! Ve chvíli, kdy se oříšky rozvoní a slupka jim popraská a ztmavne, nasypte je na čistou utěrku, zabalte ji a třete v ní oříšky o sebe, aby se oloupaly. Oříšky zbavené slupky nasypeme do mixéru a mixujeme na nejvyšší stupeň. Bude potřeba občas setřít oříšky ze stěny. Mixujte tak dlouho, dokud oříšky nezačnou uvolňovat tuk a nestane se z nich hladké máslo. Mezitím si ve vodní lázni necháme rozpustit kakaové máslo. Když jsou oříšky rozmixované na máslo, přidáme kakao, rýžový sirup, špetku soli a začneme mixovat. Postupně do mixéru přilévejte zchladlé (ne horké!) kakaové máslo a nechte vymixovat do hladkého krému. Nelekejte se, že je tekutější, v lednici krásně ztuhne. Hotovým krémem naplníme košíčky a necháme v lednici ztuhnout. Já hotové košíčky ještě potřu jen velmi tenkou vrstvou krému a posypu oříšky.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-12-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI