Křehký mandlový koláč zpět

Křehké těsto:
hladká mouka225 gmoučkový cukr30 gsůl špetka
máslo110 gžloutek1 kscelé vejce1 ks
citronová kůra dle chuti
Mandlová náplň:
změklé máslo125 gcukr krupice125 gvejce3 ks
mandlová mouka (jemně mleté loupané mandle)125 ghladká mouka30 gmandlový extrakt (nemusí být) dle chuti
rybízová, malinová nebo višňová marmeláda malá skleničkamandlové lupínky na posypání
hladká mouka 225 g, moučkový cukr 30 g, sůl špetka, máslo 110 g, žloutek 1 ks, celé vejce 1 ks, citronová kůra dle chuti, změklé máslo 125 g, cukr krupice 125 g, vejce 3 ks, mandlová mouka (jemně mleté loupané mandle) 125 g, hladká mouka 30 g, mandlový extrakt (nemusí být) dle chuti, rybízová, malinová nebo višňová marmeláda malá sklenička, mandlové lupínky na posypání

Příprava

Koláče se u nás pečou různé - tvarohové, makové, ořechové... tento je mandlový a pochází z Anglie. V originále se jmenuje "bakewell tart", což mě v první chvíli vedlo k mylné domněnce, že to snad znamená "dobře upečený koláč". Nicméně pak jsem se dočetla, že je Bakewell malé městečko v Anglii a název pochází odsud. 

Koláč pro mě není žádnou novinkou, respektive jeho mandlová náplň zvaná "frangipane". Je to směs jemně mletých mandlí, másla, cukru a vajec. Na blogu ji najdete v Mandlovém koláči s hruškami. Kromě mandlové náplně je v tomto koláči ještě marmeláda, čímž trochu připomíná linecký koláč. 

Marmeládu doporučuji volit pikantnější, já jsem nakombinovala červený rybíz, maliny a višně. Na koláči je sympatické, že se peče najednou, křehké těsto není třeba předpékat. Koláč je díky mandlové náplni krásně jemný, vláčný a měkký hned po upečení. Nicméně jako většina křehkých koláčů, vydrží několik dní. 

Křehké těsto

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejci a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem.

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat.

Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte mandlovou náplň. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 

Mandlová náplň

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku a mleté mandle a krátce prošlehejte. Můžete přidat pár kapek mandlového extraktu. 

Vyndejte formu s připraveným těstem z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů (horkovzduch) na 20 minut, pak koláč posypte plátky mandlí a pečte dalších 10 - 15 minut. Pokud vám koláč příliš rychle hnědne, přikryjte ho pečícím papírem.

Po upečení nechte vychladnout ve formě, před servírováním lehce pocukrujte. Skvěle chutná již v den upečení, ale i další dny, kdy se těsto příjemně rozleží a chutě propojí.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-06-15 Dezerty

Poznámka

Inspirace z webu www.sweetsadiesbaking.com

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI