Krtkův dort ze šmakouna zpět

Korpus:
vejce3 kstřtinový cukr very dark180 grostlinné mléko200 ml
olej100 mlpšeničná polohrubá mouka100 gcelozrnná žitná mouka120 g
bio kakaový prášek40 gkypřící prášek1 bio
Náplň:
zralé banány3-4 kshořké čokolády100 gmeruňkový šmakoun200 g
bílý jogurt50 grostlinná smetana ke šlehání200 gsmetanový ztužovač
vejce 3 ks, třtinový cukr very dark 180 g, rostlinné mléko 200 ml, olej 100 ml, pšeničná polohrubá mouka 100 g, celozrnná žitná mouka 120 g, bio kakaový prášek 40 g, kypřící prášek 1 bio, zralé banány 3-4 ks, hořké čokolády 100 g, meruňkový šmakoun 200 g, bílý jogurt 50 g, rostlinná smetana ke šlehání 200 g, smetanový ztužovač

Příprava

Poslední dobou jsem často v obchodě narážela do kouzelné krabičky na Krtkův dort. Tak jsem utřela sliny a to by v tom byl čert, abych si doma neudělal lepší a zdravější.

Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které pomalu zašleháme olej a mléko. Smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, přidáme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy, přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem a pečeme 25min na 160°C. Poté odkryjeme a dopečeme při 175°C (vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové).

V míse si vyšleháme rozdrobený Šmakoun s jogurtem a smetanou. Kdo má strach z výsledné konzistence, může použít ztužoač, avšak krém drží krásně i bez něj. Pokud máte raději svěžejší a nakyslejší chuť, můžete použít místo klasické smetany zakysanou. Do krému nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu.

Když je korpus studený, tak vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme (necháme pouze dno a okraje po stranách, které budou držet krém). Pokud vám korpus uprostřed vyběhl při pečení více než okraje, tak můžete nejdřív seříznout a teprve potom dlabat. Vydlabané těsto rozdrobíme do misky a dáme prozatím stranou. Na dno buchty dáme rozmačkané banány. Na ně rozetřeme krém a posypeme těstovou drobenkou. Dáme přes noc do lednice a můžete papat.

Použila jsem kulatou pečící formu o průměru 20 cm.

2014-10-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzdravá
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI