Kukuřičný koláč s pomerančem zpět

Ingredience (forma o průměru 24cm):
slunečnicový nebo řepkový olej150 mltřtinový cukr100 gvejce ideálně nulky nebo jedničky3 ks
kukuřičná mouka100 gmandlová mouka200 gkypřící prášek z vinného kamene1,5 lžičky
pomeranče (šťáva)2 kspomeranč - chemicky neošetřený (kůra)1 ks
Volitelné:
mascarpone250 gmoučkový cukr dle chutichemicky neošetřený pomeranč1 ks
třtinový cukr4 lžíce
slunečnicový nebo řepkový olej 150 ml, třtinový cukr 100 g, vejce ideálně nulky nebo jedničky 3 ks, kukuřičná mouka 100 g, mandlová mouka 200 g, kypřící prášek z vinného kamene 1,5 lžičky, pomeranče (šťáva) 2 ks, pomeranč - chemicky neošetřený (kůra) 1 ks, mascarpone 250 g, moučkový cukr dle chuti, chemicky neošetřený pomeranč 1 ks, třtinový cukr 4 lžíce

Příprava

Děláte taky impulzivní nákupy? Takový ty, kdy jdete pro něco, ale odnesete navíc ještě dalších x věcí. Většina lidí to tak má s oblečením, já to mám zásadně v IKEA a pak taky v obchodech s jídlem. No a takhle jsem si jednou domů odnesla i balíček kukuřičné mouky (ne polenty), aniž bych věděla, co s ní budu dělat a co se s ní vlastně dělat dá. Tak mi tak doma chřadla a chřadla a těsně před tím, než uchřadla, jsem z  ní udělala i tenhle kukuřičný koláč, který – světe div se, protože to je u mě hodně nezvyk – je bezlepkový a dokonce i bezlaktózový za předpokladu, že vynecháte horní vrstvu mascarpone. Teda ne že by mi na tom záleželo.

Dejte hřát troubu na 180°C a formu vložte pečícím papírem. V mixéru prošlehejte olej s cukrem a pak po jednom přidejte vejce. Chvíli šlehejte, dokud se všechno nespojí dohromady,  pak přidejte i všechny ostatní přísady. Nalijte do formy a dejte péct na 45 minut. Hotový koláč bude zlatavý a bude se lehce odtahovat od stěny formy. Pár minut počkejte a pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. 

Pokud chcete, pak si při pečení koláče rozpusťte třtinový cukr a v cca čtvrt litru vody a povařte v něm 5 minut pomeranč nakrájený na půlcentimetrová kolečka. Ty pak zlehka osušte a nechte vychladnout. V míse opatrně promíchejte mascarpone s cukrem do hladka a až koláč vychladne, naneste ho n vrch a ozdobte plátky pomeranče. 

Dobrou chuť!

2019-06-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI