Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami zpět

Ingredience na těsto:
přesátá hladká mouka500 gsůl1 špetkačerstvé droždí35 g
cukr1 lžičkavlažné mléko200 gmajolka50 g
rozpuštěné máslo80 gvejce1 ksžloutky2 ks
vanilkový cukr1 kscitronová kůra1 lžícerozšlehané vejce1 ks
máslo s rumem1 hrníčekrozinky máčené v rumu1 sáček
Tvarohová náplň:
tvaroh v kostce2 kscukr1-2 lžícecitronová šťáva2 lžíce
žloutky2 kssníh2 bílkypudinkový prášek vanilkový2 lžíce
Hrušková náplň:
hrušky6 kscukr1-2 lžícemleté skořice1 lžička
vanilkový pudink1 lžíce
přesátá hladká mouka 500 g, sůl 1 špetka, čerstvé droždí 35 g, cukr 1 lžička, vlažné mléko 200 g, majolka 50 g, rozpuštěné máslo 80 g, vejce 1 ks, žloutky 2 ks, vanilkový cukr 1 ks, citronová kůra 1 lžíce, rozšlehané vejce 1 ks, máslo s rumem 1 hrníček, rozinky máčené v rumu 1 sáček, tvaroh v kostce 2 ks, cukr 1-2 lžíce, citronová šťáva 2 lžíce, žloutky 2 ks, sníh 2 bílky, pudinkový prášek vanilkový 2 lžíce, hrušky 6 ks, cukr 1-2 lžíce, mleté skořice 1 lžička, vanilkový pudink 1 lžíce

Příprava

Koláče jsou vždy nejvděčnější formou, jak ke kafíčku pohostit jakoukoli návštěvu. Postup je snadný a určitě si jej zamilujete.

Hrušky oloupeme a nastrouháme, podusíme s cukrem, skořicí a přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink.
V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky.
Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout.

Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolkou, máslo, vejce, žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Připravujeme důkladně těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, že kterých uděláme kuličky.
Rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku.
Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme libovolnými náplněmi. Já jsem dala tvarohovou a hruškovou.


Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 st. dozlatova, asi 15 - 20 minut, podle typu trouby, každá peče jinak, musíme si to pohlídat.


Hned po vytažení z trouby potřeme okraje máslem s rumem a necháme vychladnout. Pokud vám zbyde máslo s rumem, klidně s ním pokapejte i náplň.
 

Dobrou chuť!

2022-10-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
25
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI