Kynutý koláč se Šmakounem, jablečnými a švestkovými povidly zpět

Těsto:
droždí42 gmandlové mléko150 - 200 mlšpaldová mouka T 1050410 g
ovesné vločky100 gsůl špetkapanela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo)90 g
skořice1 lžičkaAlsan Bio160 gČeské Ghíčko2 lžíce
jablečné pyré110 gšpaldová mouka T 1050 do kvásku1 lžícepanela či cukr do kvásku1 lžíce
špaldová mouka T 1050 na podsypání těsta
Náplň:
přírodní Šmakoun200 gmandlové mléko Provamel150 mlmed dle chuti
vanilka dle chutijablečná povidla dle potřebyšvestková povidla dle potřeby
plátky mandlí dle potřebyrozinky dle potřebyžloutky, případně České Ghíčko na potření
droždí 42 g, mandlové mléko 150 - 200 ml, špaldová mouka T 1050 410 g, ovesné vločky 100 g, sůl špetka, panela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo) 90 g, skořice 1 lžička, Alsan Bio 160 g, České Ghíčko 2 lžíce, jablečné pyré 110 g, špaldová mouka T 1050 do kvásku 1 lžíce, panela či cukr do kvásku 1 lžíce, špaldová mouka T 1050 na podsypání těsta, přírodní Šmakoun 200 g, mandlové mléko Provamel 150 ml, med dle chuti, vanilka dle chuti, jablečná povidla dle potřeby, švestková povidla dle potřeby, plátky mandlí dle potřeby, rozinky dle potřeby, žloutky, případně České Ghíčko na potření

Příprava

Při přípravě Ovesno-špaldového jablečného koláče se skořicí a rozinkami mi zbylo těsto tak na jeden koláč, a tak jsem si vyzkoušela ještě jednu verzi koláče.

Tuto verzi koláče ocení maminky či lidé, kteří nemohou mléčné výrobky, kdy přidáním Šmakouna docílíme chuti, která je podobná tvarohu.

Náš malý jej ocenil náležitě a musela jsem jej napomínat, aby kousal.

Ohřejeme si 150 ml mandlového mléka, já ohřívám v rendlíku. Do ohřátého mléka rozdrolíme droždí, přidáme 1 lžíci špaldové mouky T 1050 a 1 lžíci panely či cukru. Zamícháme metličkou a necháme na teplejším místě překryté utěrkou. Nechávám kolem 5 minut.

Připravíme si ostatní suroviny. Odvážíme do mísy mouku, nastrouháme a rozmixujeme jablečné pyré a nameleme si ovesné vločky na prach. Připravíme si tuky, skořici, sůl, panelu či jiné sladidlo. Já si ráda vše předem připravím do malých mističek a následně již jen přidávám postupně do robota. Mám tak jistotu, že na nic nezapomenu, když kolem poletuje to naše malé štěstí.

Když máme kvásek vzešlý, poznáme tak, že nám krásně v hrnečku vyběhne, pustíme se do práce.

Jablečné pyré vložíme do hnětací mísy společně s cukrem a tukem a necháme hníst. Přilijeme vzešlý kvásek, přidáme lžičku skořice, namleté ovesné vločky, mouku, špetku soli, dle konzistence případně přilijeme rostlinné mléko, mělo by stačit maximálně 50 ml. Já dávala na celkové množství těsta při zadělávání 200 ml, ale musela jsem následně více podsypat při válení těsta.

Těsto necháme v robotu hníst přibližně 15 minut. Po důkladném propracování těsta necháme těsto přibližně hodinu kynout. Těsto bude z počátku lenivé, ale pak vyběhne a zvýší svůj objem až 4x, takže určitě vezměte velkou mísu.

Během kynutí těsta si připravíme náplň. Přírodního Šmakouna nastrouháme najemno a rozmixujeme tyčovým mixérem společně s medem, vanilkou a postupně přiléváme rostlinné mléko. Nesmíme příliš naředit, jelikož mléko pečením konzistenci naředí. Případně můžete přidat dle konzistence místo mandlového mléka rýžovou smetanu Soyatoo. Konzistence krému je dobrá hutnější nikoliv tekoucí.

Připravíme si jablečná a švestková povidla, já použila domácí. Dále rozinky, plátky mandlí a počkáme, než nám těsto nakyne.

Syn nesmí konzumovat mléčné výrobky, zde krém tedy nahrazuje tvaroh. Pokud nejste omezeni konzumací tvarohu, můžete si Šmakouna najemno nastrouhat, rozmixovat a přidat do základu těsta a na koláč použít případně tvaroh.

Když máme těsto nakynuté, většinou zkouším prstem, kdy těsto stlačím, a pokud se těsto prudce nevrací, ihned s ním pracuji. Zde stačila 1 hodina kynutí, záleží na pokojové teplotě a celé řadě dalších faktorů.

Nakynuté těsto přendáme na nepřilnavou podložku a vyválíme si těsto na koláč. Neděláme koláče tenké, těsto by se rozmáčelo. V případě, že se nám s těstem bude hůře pracovat, zapracujeme do těsta ještě mouku. Můžeme dělat i menší koláčky, to už nechám na každém.

Já jsem byla už líná a dala jsem koláč do formy, do které jsem dala pečící papír a jen vytvarovala okraje.

Připravené koláče ozdobíme dle vlastní představivosti. Já nejdříve potřela koláč celý směsí Šmakouna a následně jsem dozdobila jablečnými a švestkovými povidly, mandlemi, případně rozinkami, ale ty mi malý vydloubal.

Koláč potřeme Českým Ghíčkem, případně rozkvrdlaným žloutkem. Koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova na 180 - 200°C.

Těsto na koláč vyjde přibližně na 3 koláče o průměru 27 cm. Náplň, kterou jsem uvedla, vyjde na 1 koláč o velikosti 27 cm, tudíž pokud budete dělat z celé dávky, bude zapotřebí náplň přidělat, případně dělat koláčky menší.

Přeji dobrou chuť.

2017-02-15 Dezerty

Poznámka

Pokud budete zadělávat těsto ručně, přidávejte rostlinné mléko dle vlastní potřeby, na rozkvas postačí i 100 ml.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI