Kysaná (kynutá) kolečka zpět

Ingredience:
máslo280 ghladká mouka280 gdroždí (kostka)20 g
smetana 31 %2 polévkové lžícevanilkový cukr na oablení hrstkacukr moučka na obalení hrstka
máslo 280 g, hladká mouka 280 g, droždí (kostka) 20 g, smetana 31 % 2 polévkové lžíce, vanilkový cukr na oablení hrstka, cukr moučka na obalení hrstka

Příprava

V tomto receptu můžete využít, jak domácí pekárny, tak se obejdete bez ní. V postupu vám napíši obě varianty. Recept je však jednoduchý, takže můžeme začít.

Pro ty, kdo i na vypracování křehkých těst využívají domácí pekárnu:
Změklé máslo nakrájíme na drobné kousky do nádoby pekárny, pokropíme šlehačkou, zasypeme moukou a na povrch rozdrobíme droždí. Necháme vypracovat na program "těstoviny" nebo jiný krátký program bez předehřevu.

Pak vyklopíme na vál, lehce propracujeme a vyválíme na sílu cca 4 mm. Vykrájíme tvary, uložíme na plechy a na teplém místě necháme asi hodinu nakynout. Pečeme v předehřáté troubě 180 - 200°C asi 10 min. do narůžovění. Ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Jde i bez domácí pekárny:
Do odvážené mouky rozdrobíme droždí, na drobné kostičky nakrájené změklé máslo a zalijeme dvěma lžícemi šlehačky. Vypracujeme hladké těsto. Dál už je postup stejný.

Recept mám po stařence Veronice.

2014-12-04 Dezerty

Poznámka

Na obalení smíchejte moučkový cukr s vanilkovým dohromady.

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI