Lívanečky z podmáslí zpět

Ingredience (cca 25 lívanečků o průměru 8 cm):
hladká mouka250 gkypřící prášek do pečiva1 lžičkajedlá soda1 lžička
cukr (nemusí být)1 lžícesůl špetkapodmáslí500 ml
vejce2 ksvanilkový extrakt1 lžičkamáslo, rozpuštěné a lehce zchladlé60 g
hladká mouka 250 g, kypřící prášek do pečiva 1 lžička, jedlá soda 1 lžička, cukr (nemusí být) 1 lžíce, sůl špetka, podmáslí 500 ml, vejce 2 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé 60 g

Příprava

Nový recept na lívanečky se vždycky hodí, zvlášť když obsahuje nějakou ingredienci, kterou je potřeba zužitkovat (čti: podmáslí). Tenhle hned překvapivě zaútočil na první místo v naší domácí lívancové hitparádě. Určitě jsme ho nedělali naposledy.

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, cukr a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou, přilijeme ho k sypké směsi a krátce promícháme. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a metličkou rychle vymícháme těsto. Malé hrudky v těstě necháme. 

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

2019-10-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI