Makové kostky s maracujou (bez mouky) zpět

Ingredience (16 ks):
velká vejce3 kscukr krupice90 gmletý mák150 g
mandlová mouka (mleté mandle)50 gmáslo, rozpuštěné a zchladlé80 gcitronová kůra nebo citronový olej dle chuti
Maracujový krém:
mascarpone150 gsmetana ke šlehání min. 33%150 gmaracujové pyré (mučenka, passion fruit)80 - 100 g
cukr krupice1 -2 lžíce
velká vejce 3 ks, cukr krupice 90 g, mletý mák 150 g, mandlová mouka (mleté mandle) 50 g, máslo, rozpuštěné a zchladlé 80 g, citronová kůra nebo citronový olej dle chuti, mascarpone 150 g, smetana ke šlehání min. 33% 150 g, maracujové pyré (mučenka, passion fruit) 80 - 100 g, cukr krupice 1 -2 lžíce

Příprava

Rychlé a jednoduché na přípravu a tak efektní na pohled. Co říkáte? Přitom stačí jen "buchtu" nakrájet na stejně velké kousky a trochu nazdobit krémem. Jak jednoduché. A to ještě nemluvím o chuti (maracuja je vážně famózní) a o faktu, že jsou dortíky zcela bez mouky, takže vhodné i pro celiaky. Malou nevýhodou je jen velká křehkost a drobivost, ale to je u většiny bezlepkových těst běžné.  

Maracuja je nakyslá, takže skvěle doplňuje sladké makové těsto. Pyré koupíte na cukrářských eshopech nebo v Makru. Nicméně pokud se vám maracuja moc nezdá myslím, že by se dala lehce nahradit třeba malinou nebo lesním ovocem. Barevně to bude možná ještě lepší, protože krém bude hezky do růžova či fialova. 

Makové kostky (16 ks):

Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o velikosti ca. 20x20 cm vyložte pečícím papírem (jen dno). 

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Stěrkou vmíchejte mletý mák a mandle. Nakonec přilijte zchladlé máslo a přidejte citronovou kůru (olej). 

Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct asi na 25-30 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je propečeno. 

Nechte zcela vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte. Pozor, korpus je díky absenci mouky velmi křehký. Doporučuji zachladit v lednici. Korpus rozkrájejte na 16 kousků o rozměru ca. 5x5 cm. 

Maracujový krém:

Všechno dejte do misky a společně vyšlehejte do krému. Přendejte do sáčku s velkou řezanou trubičkou a nastříhejte na jednotlivé kostky. Ozdobte kousky ovoce a čerstvou bylinkou. 

2019-08-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI