Makový cheesecake s povidly zpět

Ingredience na korpus:
světlé máslové sušenky250 gjemně mleté mandle50 grozpuštěné máslo120 g
Náplň:
smetanový sýr Philadephia400 gměkký tvaroh250 gzakysaná smetana200 g
cukr krystal150 gnemletý mák40 gvanilkový extrakt1 lžička
vejce3 kshladká mouka3 lžícešvestková povidla150 g
Na ozdobu:
čerstvý smetanový sýr50 gsmetana ke šlehání10 gcukr moučka10 g
loupané mandle cereální kuličky v bílé čokoládě
světlé máslové sušenky 250 g, jemně mleté mandle 50 g, rozpuštěné máslo 120 g, smetanový sýr Philadephia 400 g, měkký tvaroh 250 g, zakysaná smetana 200 g, cukr krystal 150 g, nemletý mák 40 g, vanilkový extrakt 1 lžička, vejce 3 ks, hladká mouka 3 lžíce, švestková povidla 150 g, čerstvý smetanový sýr 50 g, smetana ke šlehání 10 g, cukr moučka 10 g, loupané mandle , cereální kuličky v bílé čokoládě

Příprava

Nad nápadem upéct makový cheesecake s povidly doma všichni kroutili hlavou. Nakonec se ale shodli, že je to snad nejlepší cheesecake, co kdy jedli. On totiž chutná, jako kdyby vám ho upekla vaše prababička. Protože ta povidla, mák a mandle, které jsou i v sušenkovém korpusu, vám dozajista připomenou babičkovské koláče. Proto jsem taky do náplně přidala tvaroh, sušenkovou krustu dala i na boky cheesecaku a celý ho dozdobila podobně, jako se zdobí koláče. Je to takový staročeský cheesecake, řekl můj muž a přidal si druhý kousek. Pro mě to byla ta největší pochvala.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s mletými mandlemi a rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno i boky (zhruba 2-3 cm vysoko, stačí tenká vrstva) byly rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.


Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky dohladka prošleháme sýr, tvaroh, zakysanou smetanou, cukr mák a vanilkový extrakt. Po jednom zašleháme vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou (pokud korpus převyšuje náplň, můžete ho nechat tak, nebo opatrně seškrábnout lžičkou).

Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychladíme v lednici. 

Vychlazený cheesecake potřeme povidly a podle chuti ozdobíme. Já jsem si vyšlehala sýr, smetanu a cukr na pevný krém a na cheesecake nastříkala malé spirálky krému pomocí cukrářského sáčku s řezanou zdobící špičkou. 
2020-11-16 Dezerty

Poznámka

*pro autentickou koláčovou chuť by se více hodilo použít tvaroh, ten už jsem ale neměla, navíc ten vaničkový by po nastříkání nedržel tvar (kulatá forma o průměru 24 cm)

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI