Makový chlebíček s višněmi a cuketou zpět

Ingredience:
polohrubá mouka130 gmletý mák100 gskořice1 lžička
prášek do pečiva1 lžičkajedlá soda špetkavejce2 ks
třtinový cukr80 - 90 grostlinný olej65 gjemně nastrouhaná cuketa150 g
kompotované višně (švestky, meruňky)cca 150 g
polohrubá mouka 130 g, mletý mák 100 g, skořice 1 lžička, prášek do pečiva 1 lžička, jedlá soda špetka, vejce 2 ks, třtinový cukr 80 - 90 g, rostlinný olej 65 g, jemně nastrouhaná cuketa 150 g, kompotované višně (švestky, meruňky) cca 150 g

Příprava

Určitě si říkáte, že jsem jako pejsek s kočičkou co pekly dort a nacpaly do něj vše, co jim přišlo pod ruku. No, trochu pravdy na tom bude. Musím uznat, že kombinace máku, višní a cuket není zrovna obvyklá, jene tenhle chlebíček mě být původně úplně jiný. Základem všeho byla samozřejmě cuketa, kterých má většina z nás tak nějak nadbytek, a pořád vymýšlíme, co z nich připravit nového.

Takže, původně jsem chtěla upéct ořechový chlebíček s cuketou. Pak jsem si ale uvědomila, že ořechy používám ve svých receptech dost často, zvlášť v poslední době, a rozhodla se pro mák. Cuketa ho hezky zvláční, a když ji oloupete a nepřiznáte, nikdo to nepozná. A aby to nebyl jen obyčejný makový chlebíček, chtěla jsem ho nějak vylepšit. Jaká náhoda, že v lednici byla načatá sklenice s višňovým kompotem.

Chlebíček je díky cuketě krásně vláčný s plnou makovou chutí. Višně jsou lehce nakyslé a příjemně chlebíček osvěží. Chuťově by se hodily třeba i meruňky nebo švestky. Rozhodně nemusíte mít strach, špatně jako pejskovi s kočičkou vám po něm určitě nebude.

Připravte si menší chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm), kterou vymažte a vysypte. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

V misce smíchejte mouku, mák, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odložte stranou. 

V jiné misce společně vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte moučnou směs, pak nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte a lehce prošlehejte. 

Asi polovinu směsi nalijte do formy, do těsta rovnoměrně rozložte višně a zalijte zbytkem těsta. Pokud použijete větší ovoce, jako třeba meruňky, nakrájejte je na menší kousky.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 - 40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 150 stupňů. 

Pomocí špejle si ověřte, zda je chlebíček propečený. Nechte chvilku vychladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku.

2018-02-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI