Malý ovocný dortík zpět

Korpus světlý:
vejce3 kscukr moučka80 golej70 ml
voda120 mlpolohrubá mouka130 g
Krém:
máslo30 ghladká mouka30 gmléko1 hrnek (250 ml)
máslo140 gcukr100 gjahodové aroma1 kapka
Dále budete potřebovat:
kokos dle chutiovoce dle chuti
Želatina:
dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
jahodové aroma1 kapka
vejce 3 ks, cukr moučka 80 g, olej 70 ml, voda 120 ml, polohrubá mouka 130 g, máslo 30 g, hladká mouka 30 g, mléko 1 hrnek (250 ml), máslo 140 g, cukr 100 g, jahodové aroma 1 kapka, kokos dle chuti, ovoce dle chuti, dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kapka

Příprava

Narozeniny slaví nejen můj syn, ale i můj manžel - tak aby mu to nebylo líto, udělala jsem mu také dortík, ale pro změnu ovocný, který má moc rád. No, dát klukům "dohromady" prasátkový dort, asi by manžel nejásal. Snad se bude líbit i tento menší dortík, ale hlavně aby chutnal.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 25 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Krém:
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo a cukr vyšleháme, pak přidáme vychladlou kaši, aroma a máme připravený krém.

Postup na přípravu dortu
Vychlazený korpus si prořízneme a promažeme marmeládou – já jsem zvolila rybízovou, díky její nakyslé chuti. Promazat můžeme i krémem, nebo jen krém použít na potření boků a povrchu dortu. Boky dortu obsypeme kokosem. A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

2016-06-07 Dezerty

Poznámka

Váha dortu 2000 g, průměr 26 cm a výška 8 - 10 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI