Ingredience: | |||||
máslo | 230 g | cukr krupice | 100 g | hladká mouka | 350 g |
žloutek | 1 ks | kypřící prášek do pečiva | 1/2 lžičky | vanilkový cukr | 1 lžička |
rybízová marmeláda | dle potřeby |
Recept ze soutěže Podzim s Whirlpoolem z blogu Annebake.
Marmeládové koláčky, jsou tak roztomilé a dobré, že jen zobete a zobete .... všichni víme, jak to za pár minut dopadá. Talířek je prázdný. Nemusíme zoufat, však to je ta pravá odměna pro každou hospodyňku.
Utřeme tuk s cukrem i vanilkovým cukrem, tak aby se vytvořila pěkně hladká hmota. Do této hmoty přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto. Pokud se bude při práci lepit, přidejte trochu mouky.
Z těsta si uděláme kuličky o průměru asi 2cm, ale záleží více méně na vás, jak veliké chcete mít koláčky. Kuličky klademe na předem připravený plech s pečícím papírem.
Do kuliček uděláme důlek pomoučněnou rukojetí vařečky nebo odměrkou. Já používám co, mám zrovna po ruce. Důlky je dobré udělat co nejdříve po vytvarování kuličky, jinak těsto osychá a při dělání důlků praská. Pokud se stalo, že těsto moc popraskalo, vezměte ho do ruky, zahřejte, udělejte kuličku a znovu udělejte důlek, určitě se podaří.
Pokud už máte udělané důlky, naplňte zipový pytlík 3 lžícemi marmelády, promíchejte, aby nebyla moc tuhá a ustřihněte malý kousek rohu pytlíku. Takto vytvořeným otvorem můžete plnit koláčky. Pokud nemáte sáček, použijte na plnění lžičku.
Takto připravené koláčky dáme péct do trouby na 170°C asi na 15 minut. Jakmile začnou hnědnout okraje, vyndáme a necháme vystydnout. Hotovo můžeme servírovat, a nebo ujídat k čaji či kávě.
Tip: Pokud se vám stalo, že po upečení bylo v koláčku málo marmelády, pravděpodobně byla velice řídká a v troubě se vypařila voda. Nezoufejte, koláček můžete doplnit i po upečení, jen je lepší nechat uležet do druhého dne
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI