Mega ovocný dort

zpět
Mega ovocný dort
Korpus světlý:
žloutky4 kscukr200 gvoda10 lžic
olej8 lžicpolohrubá mouka300 gprášek do pečiva1 balíček
bílky4 ks
Korpus tmavý:
žloutky6 kscukr200 gholandské kakao Carla chocolate60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiva2 balíčky
bílky6 ks
Banánový krém:
máslo250 gtvaroh1 vaničkavanilkový cukr1 balíček
cukr moučka3 lžícemléko500 mlbanánový puding2 ks
cukr2 lžíce
Jahodový krém:
máslo250 gtvaroh1 vaničkavanilkový cukr1 balíček
cukr moučka3 lžícemléko500 mljahodový puding2 ks
cukr2 lžíce
Želatina:
dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
jahodové aroma1 kpka
žloutky 4 ks, cukr 200 g, voda 10 lžic, olej 8 lžic, polohrubá mouka 300 g, prášek do pečiva 1 balíček, bílky 4 ks, žloutky 6 ks, cukr 200 g, holandské kakao Carla chocolate 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiva 2 balíčky, bílky 6 ks, máslo 250 g, tvaroh 1 vanička, vanilkový cukr 1 balíček, cukr moučka 3 lžíce, mléko 500 ml, banánový puding 2 ks, cukr 2 lžíce, máslo 250 g, tvaroh 1 vanička, vanilkový cukr 1 balíček, cukr moučka 3 lžíce, mléko 500 ml, jahodový puding 2 ks, cukr 2 lžíce, dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kpka

Příprava

Včera měl svátek Jan. A u nás v rodině jsou rovnou tři, takže frčíme na oslavu :-)Proto jsem upekla oslavencům velký dort. A jelikož je vedro, tak přicházel do úvahy jen ovocný dort…Krémy jsem zvolila lehčí, pudingovo-tvarohové a hnedle dvě příchutě - jahodovou a banánovou. A jako ozdobu jsem udělala citronovou – čokoládový lem dortíku, za pomocí cukrářské polevy CARLA Chocolate. Tak doufám, že se oslavencům bude dort nejen líbit, ale hlavně chutnat! Co vy na něj? Líbí se vám?

Korpus světlý
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků.

Korpus tmavý
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme kakao, vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ručně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Krém banánový
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Nezapomeneme na puding položit potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí škraloup. Pak si vyšleháme cukr moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Krém jahodový
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Nezapomeneme na puding položit potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí škraloup. Pak si vyšleháme cukr moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

První den si upečeme korpusy (na plechu 35x24 cm) a přes noc je necháme přikryté fólií v igelitové tašce.
Druhý den dokončíme dortík. Nejprve si připravíme krémy. Já jsem jeden krém použila dovnitř dortu (jahodový) a druhý krém sem použila na potření celého dortu (banánový). 
Tmavý a světlý korpus rozkrojíme na dvě části. Jednu část tmavého korpusu dáme na tác a natřeme krémem. Poté promažeme světlý korpus, potřeme domácí rybízovou marmeládou, krémem a položíme na první vrstvu tmavého korpusu. Poté již zase natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou tmavého korpusu. Celý dort potřeme krémem a necháme v lednici ztuhnout.
A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Teď si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Mezitím co se dort chladil, tak jsem si ustřihla pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku jsem si změřila na dortu. Rozehřála jsem si čokoládovou Polevu v sáčku od mé milované čokoládovny CARLA Chocolate – tentokrát jsem vyzkoušela citrónovou, protože se výborně hodí k ovocnému dortu v kombinaci s cukrářskou polevou tmavou. Jen bych ráda upozornila, že bílá poleva, či citrónová se musí v horké vodě rozpouštět pozvolna – nesmí se vařit voda… Jakmile byla rozehřátá poleva, tak jsem ustřihla roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkala polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepit na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložit do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a máme hotovo.

2016-06-27 Dezerty

Poznámka

Váha dortu 6100g, rozměr 26 x 36 cm, výška 14 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI