Mini cheesecake s ricottou a ovocným pyré zpět

Ingredience:
ricotta250 gkrémový sýr typu Lučina, Philadelphia (použila jsem Goldessu z Lidlu)200 gcukr krupice80 - 100 g
vanilkový cukr /extrakt1 lžičkakukuřičný škrob2 lžičkyvejce2 ks
kakaové sušenky Oreo, Neo... dle potřebyovocné pyré - malinové, lesní ovoce dle potřeby
ricotta 250 g, krémový sýr typu Lučina, Philadelphia (použila jsem Goldessu z Lidlu) 200 g, cukr krupice 80 - 100 g, vanilkový cukr /extrakt 1 lžička, kukuřičný škrob 2 lžičky, vejce 2 ks, kakaové sušenky Oreo, Neo... dle potřeby, ovocné pyré - malinové, lesní ovoce dle potřeby

Příprava

Opět jsem koupila v rámci italského týdne v Lidlu kelímek ricotty a opět jsem pak doma přemýšlela, co s ní udělám. Původně jsem měla zálusk na domácí noky, ale nakonec jsem ji použila do cheesecaku. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet, co s ním ricotta "udělá".

Ricotta má jemnou smetanovou chuť, jen není příliš výrazná. Konzistencí trochu připomíná tvaroh, ale chybí jí jeho typická kyselost. Upřímně, nedokážu chuť dost dobře k ničemu přirovnat. Prostě ji musíte ochutnat. V cheesecaku ale obstála dobře. 

Ricottu jsem do náplně namíchala se sýrem, takže na chuti nebyl rozdíl proti celosýrovému koláči téměř znát. Jen mi přišlo, že jsou dortíky takové mokřejší, šťavnatější... řekla bych, že je to dáno menším podílem tuku v ricottě.

Místo sušenkové krusty jsem dala sušenky Neo (Oreo), celé i s náplní. Jsou sice trochu menší, než je dno košíčku, ale vůbec to nevadilo. Navíc to bylo příjemné překvapení při rozkrojení dortíku. Na vršek dortíčku jsem přidala ještě lžičku ovocného pyré, nejen pro chuť, ale i pro oko. Jaké ale bylo moje zklamání, když se po upečení krásně červené pyré zabarvilo do hněda. Nevím, zda to bylo druhem ovoce, použila jsem pyré z hroznového vína. Každopádně na chuti to dortíkům neubralo.

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do deseti z nich dejte jednu sušenku Oreo. Pokud se vám hotové dortíky hůře vyndávají, nastříhejte si proužky z pečícího papíru a pod každý košíček jeden vložte (viz. foto).

V misce smíchejte oba druhy sýra s cukrem a škrobem, pak postupně přidejte obě vejce. Šlehejte pomalu při nižších otáčkách. Podle chuti můžete přisladit. 

Směs rozdělte do připravených košíčků, neplňte až úplně po okraj. 

Do každého košíčku přidejte lžičku ovocného pyré, já jsem použila pyré z hroznového vína, a párátkem lehce promíchejte se sýrovou směsí.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut až jsou dortíky pevné. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak zakryjte fólií či alobalem a dejte i s formou chladit do lednice. Teprve až dobře vychlazené dortíky opatrně vyndejte z formy. Pokud jste použili malé proužky papíru, půjde to mnohem lépe.

2017-12-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI