Moravské důlkové koláčky zpět

Těsto
hladká mouka600 gmléko270 mldroždí1 kostka
cukr krupice100 grozpuštěné máslo120 gcitronová kůra1 špetka
sůl1 špetkažloutky do těsta2 ksbílek na pomašlování2 ks
Drobenka
máslo50 ghrubá mouka100 gcukr100 g
Náplň
povidla1 ksstrouhaný perník/mleté oříšky1 velká hrst
hladká mouka 600 g, mléko 270 ml, droždí 1 kostka, cukr krupice 100 g, rozpuštěné máslo 120 g, citronová kůra 1 špetka, sůl 1 špetka, žloutky do těsta 2 ks, bílek na pomašlování 2 ks, máslo 50 g, hrubá mouka 100 g, cukr 100 g, povidla 1 ks, strouhaný perník/mleté oříšky 1 velká hrst

Příprava

Kdo by nemiloval koláčky? Neznám snad nikoho! Tyhle jsou sice, jako jednohubky, ale hezky vláčné a nadýchané. Tak třeba je zkusíte o víkendu upéct také. Věřím, že budou chutnat.

Nejprve si připravíme kvásek. Mléko nalijeme do hrnce, které jemně zahřejeme. Do mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím, než nám vzejde kvásek si do mísy vysypeme mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, přidáme žloutky a máslo. Poté přidáme kvásek, včetně mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě asi půl hodiny.
Těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu si neřežeme 10 stejných dílků, z kterých na pomoučněném vále vytvarujeme kuličky. Plech si vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj připravené kuličky. Do a každé kuličky uděláme důlek. Připravené kuličky s důlkem potřeme rozšlehaným bílkem, naplníme povidly zahuštěnými strouhaným perníkem a posypeme drobenkou. Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut do zlatova. Po vychladnutí koláčky přeneseme na mísu, pocukrujeme a můžeme servírovat.

2019-02-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI