Mřížkovaný jablečný koláč zpět

Těsto:
hladká mouka1 a půl hrníčkucelozrnná mouka1 hrníčekmáslo100 g
cukr1 lžičkasůl špetkastudená voda1/2 - 3/4 hrníčku
Náplň:
jablka7 kstřtinový cukr1/2 hrníčkucelozrnná mouka1/3 hrníčku
skořice2 lžičkyvanilka1 lžičkamuškátový oříšek1/4 lžičky
sůl špetkavanilkový cukr (případně) dle chuticitronová šťáva1 lžíce
zakysaná smetana4 lžícemáslo3 lžícevaječný žloutek na potření
hladká mouka 1 a půl hrníčku, celozrnná mouka 1 hrníček, máslo 100 g, cukr 1 lžička, sůl špetka, studená voda 1/2 - 3/4 hrníčku, jablka 7 ks, třtinový cukr 1/2 hrníčku, celozrnná mouka 1/3 hrníčku, skořice 2 lžičky, vanilka 1 lžička, muškátový oříšek 1/4 lžičky, sůl špetka, vanilkový cukr (případně) dle chuti, citronová šťáva 1 lžíce, zakysaná smetana 4 lžíce, máslo 3 lžíce, vaječný žloutek na potření

Příprava

Dneska pro vás mám recept na typický apple pie, neboli mřížkovaný jablečný koláč! Je trošku pracnější, ale pokud u někoho chcete zabodovat a vytáhnout se svým kuchařským umem, je na to jako dělaný :)

Výjimečně není bezlepkový (a já ho vlastně ani nejedla), ale jeho chuť mi popsali hned dva strávníci, takže jsem ji na konci uvedla dle jejich slov! 

Postup:
Těsto vytvoříme tak, že do robotu nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme máslo a čekáme, dokud směs nebude mít konzistenci podobnou krupici. V tomto okamžiku začneme pomalu přilévat vodu, dokud se směs nespojí a vytvoří těsto. To rozdělíme na větší a menší část (jedna bude jako korpus a druhá jako mřížka) a dáme odležet na hodinu do ledničky.

Jablka zbavíme slupky a nakrájíme na širší plátky, v míse je smícháme s citronovou šťávou a přidáme všechny suché suroviny (cukr, mouku, skořici, vanilku, muškátový oříšek, sůl), jako poslední přidáme smetanu.

Na pánvi rozehřejeme máslo a jablečnou směs do zlatova osmažíme (cca 8 min).

Koláčovou formu vymažeme a vysypeme, na vále rozválíme větší část těsta - zhruba na výšku 0,3-0,4 cm a vložíme ho do formy.

Na něj rovnoměrně poklademe jablečnou náplň a zopakujeme válení těsta. To teď ale rozřežeme na dlouhé proužky, které pokládáme do tvaru mřížky nahoru.
Přečnívající těsto odřežeme nebo odtrháme.

Nakonec potřeme vaječným žloutkem pro lesk a dáme péct na 50 minut na 180°C.

Co se chuti týče, prý byla doopravdy vyvážená, koláč byl křehký a než jsem stačila vyfotit jeho "průřez", byl už snězen... :D
Podávat můžeme třeba s karamelizovanými jablky, smetanou a nebo jen tak samotný.

A taková fotka ze zákulisí společně s otázkou, která by mě zajímala... Bordelaříte během složitějšího pečení i vy...? :D

Nutriční hodnoty:
na celý koláč:
Energetická hodnota: 2959kcal/12381kJ
Bílkoviny: 43,7g
Sacharidy: 405,3g
Tuky: 127,8g
Vláknina: 20,4g

na porci - 1/8 koláče:
Energetická hodnota: 369,8kcal/1547,6kJ

2013-12-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojaperitiv
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI