Mrkváky zpět

Těsto:
strouhaná mrkev200 gřepkový / slunčnicový olej150 mlcelozrnná hladká žitná mouka250 g
kypřící prášek bez fosfátů1 lžička
Náplň:
mletý mák100 govesné mléko1 hrnekskořice1 lžička
povidla bez cukru100 gsušený kukuřičný nápoj (nebo nezdravá varianta - moučkový cukr) na pocukrování
strouhaná mrkev 200 g, řepkový / slunčnicový olej 150 ml, celozrnná hladká žitná mouka 250 g, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, mletý mák 100 g, ovesné mléko 1 hrnek, skořice 1 lžička, povidla bez cukru 100 g, sušený kukuřičný nápoj (nebo nezdravá varianta - moučkový cukr) na pocukrování

Příprava

Recept na mrkvánky už na blogu mám, ale tyto jsou mnohem lepší. A navíc jsou bez palmového oleje, tudíž jsou 100% veganské. A jelikož jsem z nich opravdu nadšená, vkládám je tento týden jako součást výzvy.

Pokud použijete povidla bez cukru, výsledné mrkvánky jsou opravdu jen lehounce sladké a proto vhodné např. i pro diabetiky (jediné sladidlo jsou švestky) nebo pro malé děti. Nám takto chutnají moc, ale pokud jste na klasiku, tak si je klidně po upečení obalte v moučkovém cukru.

Ze surovin vypracujte těsto. I když bude drolivé, tak nepřidávejte vodu, nic, ale jen je dejte na hodinu odpočívat do lednice. Mrkev mezitím pustí vodu a po odpočinku těsto znovu propracujte, případně přidejte mouku/vodu, aby bylo výsledkem tvárné, nedrolivé těsto.

V hrnci svařte mák s mlékem a skořicí. Jakmile budete mít mák svařený, vmíchejte povidla.

Těsto rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte kolečka. Na polovinu koleček dejte zhruba lžičku náplně a přikryjte druhým kolečkem. Za pomocí vidličky zmáčkněte okraje a dejte péct.
Pečte zhruba 20 minut při 180°C.
Po upečení pocukrujte kukuřičným nápojem.

Pokud máte rádi opravdu sladké moučníky/sušenky, doporučuji přidat do náplně např. datlový sirup nebo slazená povidla.

Jinak co se týče povidel, tak za mě osobně doporučuji tato povidla (koupíte ve Sklizenu, My food marketu, Náš Grunt,...). Jsou sice dražší (bal. 400 g stálo okolo 115 Kč), ale jsou to jediná povidla bez cukru! Ve složení najdete pouze švestky, nic víc! Ano, povidla jsou trošku nakyslá (díky tomu, že nejsou doslazovaná), ale chutnají přesně tak, jako povidla od babičky, která do nich nikdy nedávala cukr!

2015-04-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI