Mrkvový beránek s vůní máty a ořechů zpět

Ingredience:
mrkev150 govesná mouka150 gvejce2 ks
jablečné pyré150 gbio citron - kůra z něj1 ksperníkové koření1 lžíce
čerstvý zázvor kousekmandlové mléko50 mlvlašské řechy hrst
lístky máty menší hrststévie30 kapekprášek do pečiva bez fosfátů1 vrchovatá lžička
kokosový olej na vymazání formystrouhaný kokos na vysypání formy
mrkev 150 g, ovesná mouka 150 g, vejce 2 ks, jablečné pyré 150 g, bio citron - kůra z něj 1 ks, perníkové koření 1 lžíce, čerstvý zázvor kousek, mandlové mléko 50 ml, vlašské řechy hrst, lístky máty menší hrst, stévie 30 kapek, prášek do pečiva bez fosfátů 1 vrchovatá lžička, kokosový olej na vymazání formy, strouhaný kokos na vysypání formy

Příprava

Velikonoce jsou pro mě svátek, který symbolizuje příchod jara a začátek toho nejkrásnějšího barevného, veselého a voňavého ročního období. Na typické zvyky si nepotrpím a po pravdě nemám Velikonoce ani moc v lásce. Co by ale byly bez beránka, že?! Doma jsem objevila malou starou keramickou formu a nemohla jsem jí nechat zaprášenou další rok ve skříni! A protože zásadně nevařím podle receptů, vznikl nakonec tento skvělý mrkvový beránek, který je hutný, ale přitom krásně vláčný! Nádherně voní mátou, ořechy a perníkovým kořením, za které děkuji Fitkoření.cz, protože ta vůně je prostě božská!! 

Začneme tím, že si oloupeme mrkev a nastrouháme jí na jemném struhadle. Do mísy s mrkví přidáme vajíčka (nejlépe domácí), jablečné pyré, stévii a citronovou kůru a důkladně rozmícháme. Do mrkvového základu přilijeme mléko a postupně vmícháme ovesnou mouku smíchanou se strouhaným zázvorem, práškem do pečiva a perníkovým kořením. (Ovesnou mouku si velmi snadno vyrobíte sami doma pouhým pomletím ovesných vloček v mixeru. Na závěr vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy a lístky máty, které jsme naopak posekali velmi jemně. Finální těsto by mělo být hutnější, ne však příliš tuhé a hutné, proto ho můžete dle potřeby ještě doředit trochou mléka.
Těsto pomocí stěrky přendáme do formy na beránka, kterou jsme důkladně vymazali olejem a vysypali kokosem. Přiklopíme vrchní část formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 50 minut. Přibližně 10 - 15 minut před koncem pečení jsem sundala vrchní část formy a dopékala beránka odkrytého. Propečení kontrolujte špejlí, přeci jen, každá trouba peče jinak 

2016-03-23 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte beránka do malé formy.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI