Mrkvový dort s jahodami zpět

Korpus:
hladká mouka190 gtřtinový cukr220 gnajemno nastrouhaná mrkev260 g
nasekané vlašské ořechy75 golej210 mlvejce3 ks
prášek do pečiva3/4 lžičkyjedlá soda3/4 lžičkyskořice1/2 lžičky
himalájská sůl větší špetkacitronová kůra1 lžička
Krém:
tvaroh500 gsmetana ke šlehání250 mlmoučkový cukr2 lžíce
vanilkový extrakt pár kapek
Dokončení:
jahody500 gmarmeláda dle chutiželatina dle potřeby
nasekané pistácie dle chuti
hladká mouka 190 g, třtinový cukr 220 g, najemno nastrouhaná mrkev 260 g, nasekané vlašské ořechy 75 g, olej 210 ml, vejce 3 ks, prášek do pečiva 3/4 lžičky, jedlá soda 3/4 lžičky, skořice 1/2 lžičky, himalájská sůl větší špetka, citronová kůra 1 lžička, tvaroh 500 g, smetana ke šlehání 250 ml, moučkový cukr 2 lžíce, vanilkový extrakt pár kapek, jahody 500 g, marmeláda dle chuti, želatina dle potřeby, nasekané pistácie dle chuti

Příprava

Tento dort patří aktuálně mezi mé nejoblíbenější. Mrkvový korpus je plný oříšků a nádherně si rozumí s tvarohovým krémem. A nemusíte se nechat inspirovat pouze námi a můžete navrch dortu použít nejen jahody, ale třeba i maliny nebo višně. S višněmi nám dort chutnal snad úplně nejvíce.

1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny.

2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.

3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, sůl, citrónovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.

4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečicím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 20 – 24 cm.

5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 – 50 minut.

6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny.

7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl. Spodní díl promažeme tenkou vrstvou marmelády a poté polovinou hotového krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, na který natřeme zbytek krému. 

8. Želatinu připravíme dle návodu a necháme zchladnout.

9. Jahody omyjeme, odstopkujeme a osušíme. Nakrájíme na čtvrtky a dáme na chvilku do mrazničky. Až začne želatina houstnout, smícháme ji s jahodami a navrstvíme na dort.

10. Nakonec dort ozdobíme z boku nasekanými pistáciemi.

 

2019-07-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI