Nadýchané domácí buchty s mákem a povidly zpět

Těsto:
droždí40 gcukr krupice100 gmléko250 ml
vanilkový cukr1 balíčekvejce3 kspolohrubá muka a špetka soli450 g
větší uvařená brambora nastrouhaná najemno2 ksvepřové sádlo60 gšťáva z citronu nebo lžička octu dle chuti
olej na vymazání pekáčku
Maková nádivka:
mletý mák100 gmléko100 mlcukr40 g
rum2 lžíce
Povidlová nádivka:
povidla200 gmletá skořice1 lžičkarum nebo tresť2 - 3 lžíce
droždí 40 g, cukr krupice 100 g, mléko 250 ml, vanilkový cukr 1 balíček, vejce 3 ks, polohrubá muka a špetka soli 450 g, větší uvařená brambora nastrouhaná najemno 2 ks, vepřové sádlo 60 g, šťáva z citronu nebo lžička octu dle chuti, olej na vymazání pekáčku, mletý mák 100 g, mléko 100 ml, cukr 40 g, rum 2 lžíce, povidla 200 g, mletá skořice 1 lžička, rum nebo tresť 2 - 3 lžíce

Příprava

Recept na tyto nadýchané buchty jsem našla v babiččině kuchařce z roku 1970.

Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka si připravíme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme ostatní suroviny, mouku se špetkou soli, zbylý cukr, nastrouhanou oloupanou uvařenou bramboru, sádlo, vanilkový cukr, šťávu nebo ocet. Přidáme vejce, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek.
Vše v míse dobře promícháme a dobře prohněteme, dokud se těsto nelepí. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca 50 - 60 minut). Někdy stačí i 45 minut.
Mezitím si připravíme z uvedených surovin oba druhy nádivek. Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící od mouky menší kousky, ze kterých tvoříme rukou malé placičky, které plníme oběma durhy nádivky. Placičky dobře uzavřeme a spojem dolů je vkládáme do vyššího pekáčku, vymazaného olejem. Někdo vymazává i máslem. Každou buchtu potřeme na bocích olejem. Po upečení pak jdou buchty dobře od sebe. Buchty, než je všechny uděláme, necháme na plechu ještě tak cca 30 minut kynout. Všechny buchty nakonec potřeme ještě olejem a dáme péci dozlatova na 160 stupňů cca na 30 minut, podle druhu trouby.

2016-01-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI