Nadýchaný čokoládový cheesecake zpět

Korpus:
vejce1 kskokosový olej50 gcukr krystal100 g
hladká mouka30 gkakao holandského typu2 lžícesůl špetka
Náplň:
plnotučný tvaroh (nejlépe balený ve vaničkách)250 gbílý jogurt200 g70% čokoláda50 g
moučkový cukr3 - 4 lžíceželatina3 plátky
vejce 1 ks, kokosový olej 50 g, cukr krystal 100 g, hladká mouka 30 g, kakao holandského typu 2 lžíce, sůl špetka, plnotučný tvaroh (nejlépe balený ve vaničkách) 250 g, bílý jogurt 200 g, 70% čokoláda 50 g, moučkový cukr 3 - 4 lžíce, želatina 3 plátky

Příprava

Měl to být pokus. Za prvé zjistit, jak chutná kokosový olej v čokoládovém těstě. Neuvěřitelně dobře. A za druhé, co všechno dokáže plátková želatina. Mnoho. A tak z toho pokusu vznikl naprosto úžasný, lehký a nadýchaný čokoládový cheesecake se špetkou kokosové chuti v hutném čokoládovém korpusu (vycházela jsem z receptu na kladdkaku).

Na dort jsem použila formu o průměru 16 cm, použijete-li větší, okolo 20 - 24 cm, vynásobte všechny suroviny dvěma.

Dortovou formu s odjímatelným okrajem o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem na dně i na bocích. Papír, který přijde na boky, mírně navlhčete, aby přilnul k formě, a případně si můžete pomoct s kolíčky na prádlo.

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Kokosový olej rozpusťte v mikrovlnné troubě na nízkém výkonu. Do mísy dejte vejce, cukr, olej a zamíchejte. Přisypejte ostatní ingredience a vytvořte hutné těsto.

Těsto opatrně nalejte do formy, odepněte kolíčky (teď už by papír měl držet sám) a pečte 8 - 12 minut tak, aby bylo těsto uprostřed nedopečené. Pozor, aby se korpus nepřepekl, ztratil by to svoje hutně čokoládové kouzlo. Nechejte ve formě úplně vychladnout.

Náplň. Namočte plátky želatiny podle návodu na obalu.

Čokoládu rozpusťte na nízký výkon v mikrovlnné troubě a nechejte zchladnout. V míse smíchejte tvaroh, jogurt a cukr a šlehejte, dokud směs není hladká. Za nízkých otáček mixéru přidávejte čokoládu, ale trošku si nechejte bokem na ozdobu.

A teď pracujte rychle. Přimíchejte k tvarohu želatinu, opět pořádně zašlehejte, a nalejte na korpus. Zbylou čokoládou polejte povrch koláče a špičkou nože vytvořte ornamenty.

Dejte cheesecake na noc chladit do lednice. Další den opatrně odejměte formu, odstraňte boční papír (díky tomu tvarohová náplň nezůstane přilepená na bočnici) a překlopte na jiný talíř (nejdříve položte velký talíř na vrchní stranu koláče, pak celý koláč překlopte vzhůru nohama a odstraňte pečicí papír a dno formy a místo toho přiklopte talířem, na kterém budete cheesecake servírovat. Pak opět obraťte a opatrně odejměte vrchní talíř. Voilá!

Na závěr malá rada. Až budete cheesecake krájet, před každým řezem nůž chvíli nechejte zahřát v horké vodě, řez pak bude hladký a čistý.

2014-04-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI