Kristina Hrubá z blogu Děvče u plotny

Kristina Hrubá z blogu Děvče u plotny zpět

jméno a příjmení Kristina Hrubá
znamení vodnář
koníčky vaření, čtení, hudba, fotografování, cestování
facebook
blog
youtube
instagram

Děvče u plotny na facebooku
Děvče u plotny
Kristina Hrubá
devceuplotny

Jsem Kristina. Děvče, které rádo vaří a peče. Studentka Skandinávských studií. Žiju v malém městečku kdesi na jihu Moravy, kde své kuchařské pokusy podstrkuji rodině a přátelům, kterým se člověk jen tak něčím nezavděčí a musím se pořádně snažit. A tak jsem moc ráda, když jim chutná.

Mým snem je vydat kuchařskou knihu plnou dortů a dalších dobrot a otevřít si jednoho dne vlastní kavárnu!

Mou velkou vášní je fotografování jídla a šatů, listování starými (nejen kuchařskými) knihami z antikvariátu, pátrání po vintage šatech, čím starší, tím lepší a vyrábění šperků. Mám ráda zrezivělá kola, vůni růží, pohádky, melancholickou hudbu, ponurá místa a mlhu.

Když jsem se ve čtvrtém ročníku na gymplu rozhodovala co dál, bylo mi jasné, že nějaký jazyk. A švédština zněla zajímavě, navíc je to úžasná země a já inklinuji spíše k severu než k teplým jižním krajinám. Ke Skandinávii mám velice blízko, několikrát jsem byla v Norsku a celé jsem si to tam zamilovala. A tak jsem to zkusila a švédština vyšla. A bylo to to nejlepší rozhodnutí, které jsem mohla udělat. Proto Švédsko.

Jinak ve Švédsku už jsem téměř půl roku, 5 měsíců jsem byla jako au-pair na venkově a teď jsem do Vánoc u jiné rodiny ve Stockholmu.

Recepty kuchaře
Dýňový quiche s pražskou šunkou

Dýňový quiche s pražskou šunkou

Recept na dýňový quiche vznikl podle pravidla „co lednice dala“. Doma byla pečená dýně a trocha šunky, ani hladkou mouku už jsem nenašla a tak jsem vzala žitnou. Nakonec byla ta žitná mnohem lepší a quiche tak dobrý, že jsem ho zvládla upéct už dvakrát.

16.10.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Tartaletky s čokoládovým krémem a jahodami

Tartaletky s čokoládovým krémem a jahodami

Tartaletky, to je láska. Jsou maličké a roztomilé a mně stačí se na ně jen zamilovaně dívat.

28.7.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Raw cake z kešů oříšků s jahodami a pistáciemi

Raw cake z kešů oříšků s jahodami a pistáciemi

Už dlouho jsem chtěla zkusit něco neobvyklého. Mám na mysli něco bez mouky, cukru a vajíček, něco veganského a raw a bio a homemade a tady je to všecko dohromady.

16.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Citronovo-mandlový koláč

Citronovo-mandlový koláč

Už nějakou dobu mám v hlavě tadyten koláč. Voní po citronu a po mandlích a vypadá jako zasněžená louka. A tu srnku jsem si prostě nemohla odpustit.

13.3.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Pěna z bílé čokolády

Pěna z bílé čokolády

Dělala jsem si na ni zálusk dlouho. Je dosti sladká, jak už bílá čokoláda bývá, a stačí jí opravdu maličko. Ale dobrá je moc, to ano.

28.1.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Semla

Semla

Švédská věc, jak jinak. Někdo (barbaři) jim říká housky s krémem, ale jde o měkoučké kynuté těsto provoněné kardamomem, naplněné mandlovou pastou a do tuha ušlehanou smetanou a poprášené cukrem. 

11.9.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Nadýchaný čokoládový cheesecake

Nadýchaný čokoládový cheesecake

Měl to být pokus. Za prvé zjistit, jak chutná kokosový olej v čokoládovém těstě. Neuvěřitelně dobře. A za druhé, co všechno dokáže plátková želatina. Mnoho. A tak z toho pokusu vznikl naprosto úžasný, lehký a nadýchaný čokoládový cheesecake se špetkou kokosové chuti v hutném čokoládovém korpusu (vycházela jsem z receptu na kladdkaku).

30.4.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Ovesné sušenky se skořicí

Ovesné sušenky se skořicí

Sušenky nejsou téměř vůbec sladké, takže si podle chuti můžete přidat cukr, ale mně moc chutnají i takto. Rodina, u které jsem, téměř nejí sladké během týdne, tak abych jim tu nekazila morálku. 

14.2.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor, švédská varianta našich vánočních perníčků, jsou křupavé sušenky, jejichž název v překladu znamená „pepřové sušenky. Ouha, proč zrovna pepřové, když v nich žádný pepř není? 

16.12.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Čokoládové růžičky

Čokoládové růžičky

Víte, co jsem slyšela? ,,Devět z deseti lidí miluje čokoládu...a ten desátý lže." Naprosto souhlasím. Znáte vůbec někoho, kdo čokoládu rád nemá?

10.12.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Medová granola

Medová granola

Domácí granola je vždycky nejlepší, dáte si do ní přesně to, co máte nejraději. Ta moje voní po medu, oříšcích a kokosu. Aneb jak prohlásila moje švédská maminka: "Lepší jsem v životě nejedla".

3.12.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Kanelbullar - skořicoví šneci

Kanelbullar - skořicoví šneci

Co se děje na den skořicových šneků? Pečou a jí se skořicoví šneci! Rolky z kynutého těsta naplněné máslem se skořicí, jejichž vůně vám nedá spát.
Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala v roce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky že na něco přišla – proslavila skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo v zemi, kteří slaví 4. října, svůj den.

26.11.2013 Doba přípravy: 90 min více info
Västerbottensostpaj - švédský sýrový koláč

Västerbottensostpaj - švédský sýrový koláč

Sýrový koláč se ve Švédsku servíruje k rakům. 
20.11.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Knäckebröd

Knäckebröd

Knäckebröd je pro Švédy základní stavební kámen jídla. Prodává se tu snad v milionech variací a každá chutná odlišně. Taky je to jedna z mála věcí, která je u nás dražší. A protože upéct si ten domácí vůbec není těžké, rozhodla jsem si to zkusit na vlastní kůži (nebo spíš vlastní ruce?). Seděla jsem ve svém pokoji a přemýšlela, co podniknu. Pak jsem se rozhlédla po kuchyni a olalá! Kvasnice. Pak krystalky mořské soli, rozmarýn a bylo jasno. Ehm, tedy knäckebröd má být křupavý a to ten můj tak úplně není, zřejmě jsem ho dostatečně tence nevyválela, alespoň příště vím, na co dát pozor. Ale co vám budu povídat, zaprášilo se po něm i tak! 

20.11.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Kladdkaka - švédské Brownies

Kladdkaka - švédské Brownies

Uprostřed je nedopečený a připomíná brownies a na okrajích křupavý. Slovo „kladd“ znamená mazlavý a patlavý, tak si dejte pozor, ať dort nepřepečete, ztratil by svoje kouzlo. Také použijte kvalitní kakao holandského typu, aby byl dort co nejtmavější a co nejčokoládovější. Kdyby to bylo jen na mě, nejím celé dny nic jiného a vždycky, když kladdkaku někam přinesu, slehne se po ní zem.

20.11.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Ovesná kaše s jahodami

Ovesná kaše s jahodami

Snídaně, to je můj každodenní rituál, bez kterého bych byla hladová, nepříjemná a zamračená. Je to chvilka jen pro mě, chvilka, kdy si přichystám něco naprosto lahodného, šálek kávy nebo čaje a noviny/ knihu ke čtení. Svět kolem na chvíli přestane existovat a já si užívám ten okamžik pohody a naprostého klidu. Ještě lepší je samozřejmě snídat s další milou osobou, ale tady momentálně nikdo takový není. A tak snídám osamocená, vařím si ovesnou kaši na sto způsobů a nejraději bych prosnídala celý den. Krásné ráno!

20.11.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Rebarborový koláč švédské babičky

Rebarborový koláč švédské babičky

Věc se má tak. Na pět dlouhým měsíců jsem se ocitla ve Švédsku, kde plním roli slečny na hlídání. Když jsem byla otázána, kterou z domácích prací mám ráda, bez přemýšlení ze mě vypadlo: pečení! A tak tedy dnešní ráno přišel švédský tatínek s tím, že jestli chci, můžu něco upéct, na zahradě že jim roste rebarbora. Že mají jeden recept, už ozkoušený, který jim chutná, ale pokud chci, můžu si najít vlastní. Zkusím ho, řekla jsem si. Pouhých 6 ingrediencí - co se z toho vyklube? Čekala jsem, jak už to ve Švédsku bývá, něco moc dobrého, ale naprosto to předčilo veškerá má očekávání! Už při pečení koláč nádherně voněl, jako piškot, jako sněhové pusinky, a přitom ještě lépe...A ta chuť! Je lehoučký a rozplývá se na jazyku. Ještě že tam na mě čeká poslední kousek!
20.11.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Ovesné sušenky

Ovesné sušenky

Pekla jsem ovesné sušenky...a pak jsem na ně úplně zapomněla! A tak vám je sem před Vánoci honem musím dát, nakonec je taky můžete upéct jako takové zdravější vánoční cukroví. 
20.11.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Pletenec z kynutého těsta

Pletenec z kynutého těsta

Já a kynuté těsto si začínáme rozumět. Bude to tím, že mi švédská rodina koupila kvasnice a já je prostě nemůžu nechat zkazit...Ve skutečnosti to není vůbec těžké, jen to chce kus síly a trpělivosti. Dneska to bude jedna z mých variací na švédskou kuchyni, pletenec se skořicí, kardamomem a špetkou brusinek. Tak dobrý, že se mi o něm snad bude i zdát.
A protože jsem už nutně potřebovala zvážit mouku a ty jejich decilitry by mně v tomto receptu naprosto nepomohly, zeptala jsem se, zdalipak vůbec mají doma váhu. No a maminka na mě vyrukovala s touto historičností! Krása.

19.11.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Nevím, která jiná zelenina může být ještě podzimnější.  Podle mě dýně vyhrává na celé čáře. Svou barvou, chutí, vůní, když se peče. Před pár lety přebujely u dědečka na zahradě dýně Hokaido a od té doby k nim mám srdečný vztah. Ale na polévku použijte zase tu vaši oblíbenou, já jsem tentokrát zkusila dýni máslovou, která byla zrovna doma, a výsledek byl lahodnost sama.
I když nemám ráda česnek, tomu pečenému neodolám, protože ztratí veškerou pálivost a získá naprosto jinou chuť i konzistenci, je mnohem jemnější a třeba taková pomazánka je z něho dokonalá.
19.11.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Celozrnné raženky

Celozrnné raženky

Pekla jsem něco jako chleba. Podruhé v životě a poprvé úspěšně. První pokus (italská foccatia) se srazil, ale o tom raději pomlčet. A tak jsem z toho chleba měla docela strach. Ale. Přece se to musím naučit. Vzala jsem balení mouky a pustila se do receptu ze zadní strany. A víte co? Povedlo se mně to. Není to žádná dokonalost, trochu jsem ty raženky připálila, ale i tak jsou moc dobré. Chutnají tak...švédsky. To je sladce, oni ten cukr cpou do všeho a do chleba taktéž. V receptu je speciální „sirup“ z cukru, který v českých podmínkách doporučuji nahradit (po poradě s mými českými kamarádkami téže se nacházejícími ve Švédsku) tekutým medem. Poněkud nezvyklá chuť, ale když si k nim dáte máslo a slanou šunku, jsou výborné.

(Ty menší "výtvory" jsou dílem holčiček, ale přesně takovou barvu by měly mít.)

19.11.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Vaření raci

Vaření raci

Co se děje ve Švédku v srpnu? Jí se raci!

19.11.2013 Doba přípravy: 15 min více info
zpět na home stranu
Články
Dejte si fiku!

Dejte si fiku!

Dejte si fiku neb bez fiky by Švédsko nebylo Švédskem. Každý pravý Švéd musí za jakýchkoli okolností dostat hrnek silného černého kafe.

19.11.2013 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI