Kanelbullar - skořicoví šneci zpět

Těsto:
změklé máslo150 gcukr krystal90 gsůl1/2 lžičky
kardamom2 lžičkymléko500 mlčerstvé kvasnice50 g
hladká mouka800 - 840 g
Náplň:
máslo175 gcukr krystal90 gskořice2 vrchovaté lžíce
kardamom1/2 lžičkyvanilkový cukr1/2 lžičkyjablečná přesnídávka äppelmos (není nutné)300 g
lehce rozšlehané vejce1 kscukr krystal na posypání
změklé máslo 150 g, cukr krystal 90 g, sůl 1/2 lžičky, kardamom 2 lžičky, mléko 500 ml, čerstvé kvasnice 50 g, hladká mouka 800 - 840 g, máslo 175 g, cukr krystal 90 g, skořice 2 vrchovaté lžíce, kardamom 1/2 lžičky, vanilkový cukr 1/2 lžičky, jablečná přesnídávka äppelmos (není nutné) 300 g, lehce rozšlehané vejce 1 ks, cukr krystal na posypání

Příprava

Co se děje na den skořicových šneků? Pečou a jí se skořicoví šneci! Rolky z kynutého těsta naplněné máslem se skořicí, jejichž vůně vám nedá spát.
Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala v roce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky že na něco přišla – proslavila skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo v zemi, kteří slaví 4. října, svůj den.

Můžete si dát šnečky se skořicí, ořechy, jablky, marcipánem, růžové šnečky s kapkou potravinářské barvy, šneky malé a velké a můžete je koupit všude. V každém obchodě, cukrárně, pekárně, mnohdy ve stáncích na ulici. Kdekoli po celém Švédsku se tento den bude linout vůně skořice a plechů právě z trouby vytažených rolek. Ale ty domácí jsou stejně nejlepší. 

Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.

Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalijte do směsi másla.

Přidejte po částech mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.

Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.

Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Vezměte jednu část, vyválejte z ní plát o velikosti cca 40x50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně a na to ještě jablečnou přesnídávku. Zatočte do rolády a pak nakrájejte na 1,5 - 2 cm velké kousky, které poklaďte na plechy vyložené pečicím papírem.

Druhou polovinu vyválejte do stejné velikosti a rozetřete na něj druhou půlku náplně. Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru - tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.

Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny.

Troubu předehřejte na 250 stupňů. Potřete šnečky vajíčkem a posypte cukrem.

Pečte asi 8 - 10 minut, záleží na jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu.

Hodně štěstí při pečení. Nebo švédsky - Lycka till!

2013-11-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI