Semla zpět

Těsto:
máslo75 gmléko200 mlteplé voda100 ml
čerstvé kvasnice25 gcukr krystal40 gsůl špetka
kardamom1 lžičkavejce1 kshladká mouka500 a 60 g
prášek do pečiva2 lžičkyrozšlehané vejce na potření1 kscukr moučka na posypání
Mandlová náplň:
loupané mandle200 gcukr moučka80 gcukr krystal80 g
vanilkový cukr1 lžičkakardamom špetkasmetana ke šlehání1 lžíce
voda100 ml40% smetana ke šlehání400 ml
máslo 75 g, mléko 200 ml, teplé voda 100 ml, čerstvé kvasnice 25 g, cukr krystal 40 g, sůl špetka, kardamom 1 lžička, vejce 1 ks, hladká mouka 500 a 60 g, prášek do pečiva 2 lžičky, rozšlehané vejce na potření 1 ks, cukr moučka na posypání, loupané mandle 200 g, cukr moučka 80 g, cukr krystal 80 g, vanilkový cukr 1 lžička, kardamom špetka, smetana ke šlehání 1 lžíce, voda 100 ml, 40% smetana ke šlehání 400 ml

Příprava

Švédská věc, jak jinak. Někdo (barbaři) jim říká housky s krémem, ale jde o měkoučké kynuté těsto provoněné kardamomem, naplněné mandlovou pastou a do tuha ušlehanou smetanou a poprášené cukrem. 

Švédové jsou podivuhodní, neb jistá část země konzumuje semlu zalitou v misce teplým mlékem, brrr. (Mé vzpomínky na jídla podobného typu jsou traumatickým zážitkem z dětství způsobeným návštěvou nemocnice, přičemž mi ke snídani byl předložen rozmočený loupáček v mléce. Nikdy více.)

Něco málo k tradici a gramatice. Semla jest jeden kus, semlor množné číslo. A semly...to já už tak česky skloňuju. Tradice jíst semly je spojena s předvelikonočním časem, pečou se na fettisdagen, „tlusté úterý“, které bývá 40 dní před Velikonocemi. Dříve se sely jedly každé úterý v postní době (doba do příchodu Velikonoc), ale dneska je mají už od ledna v každém pekařství. Každý rok se ve Švédsku zkonzumuje odhadem 40 milionů těchto dobrot.

Semla má spoustu variací lišících se kraj od kraje, tady se na některé můžete podívat. Ale upozorňuju, že je to švédsky.

1.    Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte ohřát na 37 stupňů (teplota lidského těla). Přidejte kvasnice a rozmíchejte. Dál přimíchejte cukr, sůl, kardamom a postupně 500 g mouky. Zpracujte do koule a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout 30 minut.
2.    Předehřejte troubu na 225 stupňů. Smíchejte prášek do pečiva a 60 g mouky a zapracujte do těsta. Pak vytvořte 12 stejně velkých kuliček, dejte na plech a nechte kynout ještě 20 minut. Potřete vejcem a pečte asi 10 minut.
3.    Připravte si mandlovou náplň.  Mandle vložte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cukr moučka a krystal a trochu vody a opět mixujte. Nakonec přidejte kardamom, vanilkový cukr, šlehačku a naposledy vše mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
4.    Z upečených bulek seřízněte vršek (nebo jej vystřihněte nůžkami) a vzniklý prostor vyplňte mandlovou hmotou. Vyšlehejte smetanu, dejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte semlu. Přiklopte vrchní odříznutou částí a posypejte moučkovým cukrem.
 
P.S. Opovažte se upéct semly někdy jindy, než v době, kdy se mají péct! My jsme to zkoušeli v létě a všichni na nás vrhali kradmé pohledy. Švédové vás budou podezřívavě a nedůvěřivě pozorovat, nebo oni si na svých tradicích lpí.
2014-09-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI