Nadýchaný tvarohový koláč zpět

Těsto:
nahrubo namleté lískové ořechy nebo mandle50 ghladká mouka150 gcukr50 g
máslo100 gkakao1 rovná lžícežloutek1 ks
sůl špetka
Tvarohová vrstva:
tvaroh500 gzakysaná smetana200 gbílek1 ks
celá vejce3 kscukr120 gvanilkový extrakt1 lžička
kukuřičný škrob nebo balíček vanilkového pudinku40 gmléko100 mlcitron - šťáva1/2 ks
nahrubo namleté lískové ořechy nebo mandle 50 g, hladká mouka 150 g, cukr 50 g, máslo 100 g, kakao 1 rovná lžíce, žloutek 1 ks, sůl špetka, tvaroh 500 g, zakysaná smetana 200 g, bílek 1 ks, celá vejce 3 ks, cukr 120 g, vanilkový extrakt 1 lžička, kukuřičný škrob nebo balíček vanilkového pudinku 40 g, mléko 100 ml, citron - šťáva 1/2 ks

Příprava

Tip na tenhle koláč mi asi před dvěma lety dala kamarádka Jana a já se k němu dostala až teď. Pochází z nějakého německého časopisu, takže mi ho musela i přeložit (já umím německy jen pár vtipných vět, jinak nic). První pokus byl dobrý, ale náplň podivně suchá, takže následoval pokus druhý a ten už je dokonalý. Koláč jako celek nevypadá úplně hezky, náplň se během pečení nafoukne, udělá se zlatý okraj a při chladnutí zase splaskne. Nenechte se však odradit, odmění se vám na řezu Je krásně lehoučký a nadýchaný a tmavý korpus chutná jako základ na cheesecake. Skvělá kombinace!

Těsto

Máslo necháme povolit, přidáme všechny ingredience a vytvoříme těsto (jde to i rukou, robot poslouží také). Pokud se těsto nechce spojit, přidáváme po lžičkách vodu. 

Dortovou formu o průměru 23 - 25 cm vyložíme pečícím papírem, boky natřeme máslem a i tam dáme pečící papír. Těsto do formy vymačkáme rukama a zarovnáme. 

Troubu spustíme na 150°C (horkovzduch) a na spodní rošt vložíme vyšší plech s asi litrem vroucí vody. 

Tvarohová vrstva

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Všechny bílky (dohromady 4) ušleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Pak přihodíme polovinu cukru a došleháme do tuha. 

V další míse smícháme žloutky, tvarohy, smetanu, zbytek cukru a vanilkový extrakt. Škrob (nebo pudink) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohové směsi společně s citronovou šťávou a rozmícháme. Ke směsi přidáme pevný bílkový sníh a pomocí stěrky opatrně zapracujeme.

Tvarohovou náplň nalijeme do formy na tmavý korpus a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 60 - 75 minut dokud špejle zabodnutá do středu koláče nevyjde suchá, resp. obalená několika drobečky. Koláč bude tou dobou celkem dost nafouklý nad okraj formy. Necháme vychladnout v pootevřené troubě. 

Servírujeme úplně vychladlé (ideálně z lednice), můžeme polít čokoládovou polevou, nebo rozvařeným drobným ovocem. 

2018-06-13 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI